A közösségi szolgáltató központ már adományt is gyűjtött

2020.06.17. 07:00

Új néven a zalai civilekért

A civil szervezeteket segítő Zala Megyei Civil Információs Centrum (CIC) ezentúl ZM Civil Közösségi Szolgálató Központ néven működik.

Arany Horváth Zsuzsa

Az előtérben Dudás Gyula és Völler Ferenc, mögöttük pedig Tóth Szilvia és Czotter Csabáné

Fotó: Katona Tibor

A változás a civil törvény júliusban életbe lépő módosításával függ össze, ismerete pedig fontos annak a 2000 zalai szervezetnek, melyek a központon keresztül juthat pályázati információhoz, pozitív elbírálás után pedig pénzhez. Erről szólt a központot működtető Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület vezetője, Czotter Csabáné a tegnapi tájékoztatón.

Az előtérben Dudás Gyula és Völler Ferenc, mögöttük pedig Tóth Szilvia és Czotter Csabáné
Fotó: Katona Tibor

A törvényi változásokról elmondta: mostantól a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) azok is benyújthatják igényüket adományfüggő normatív támogatásra, akiknek a bevétele eléri az évi 75 millió forintot. (Eddig 50 millió volt a felső határ.) A limitbe nem számít bele az éves normatív támogatás. A tavaly bevezetett egyszerűsített támogatás esetében az évi 5 millió forintból vagy kevesebből gazdálkodók 200 ezer forintot igényelhettek, ez az összeg 300 ezerre emelkedett. A civil szervezethez befolyt adomány 10 százaléka erejéig kérhető 500 ezres keretet is felemelték 750 ezerre. Czotter Csabáné jelezte, az erre a célra szánt állami keret-

összeg mintegy fele megmaradt tavaly, amit átcsoportosítottak, de a központ szeretne segíteni a zalaiaknak, hogy minél több pénz érkezhessen ezen a csatornán keresztül az itteni szervezetekhez.

Az esemény második felében a központ közvetítő munkája eredményeként összegyűlt adományokat nyújtották át a zalaegerszegi Adományközpont képviselőjének, Dudás Gyulának. Vállalkozók fedezték a 60, tartós élelmiszert és tisztító szereket tartalmazó csomag költségét. Az átadáson őket a legnagyobb adományt tevő Völler Ferenc (Völler Szolar Kft.) és Tóth Szilvia (Szekér-Fa Bt.) képviselte.

Dudás Gyula elmondta: Zalaegerszegen több száz család került nehéz anyagi helyzetbe, melyekben mindkét kereső szülő elvesztette a munkáját a koronavírus-járvány okozta leállások miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában