emlék

2020.06.06. 07:00

Trianon érzelmi terhe máig fáj a nemzetnek – Megemlékezés Zalalövőn

Áthatja XX. századi történelmünket ez a nap, s annak következménye – mondta a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója apropóján, csütörtök este a Zala megyei közgyűlés alelnöke.

Gyuricza Ferenc

Pácsonyi Imre a Nemzeti Összetartozás Kopjafája előtt beszélt Zalalövőn Fotó: Gyuricza Ferenc

Pácsonyi Imre a városi önkormányzat, illetve a helyi Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület által közösen szervezett megemlékezés szónoka volt. Beszédében kitért a békediktátum okaira is, de hangsúlyosabban szólt arról a lelki és érzelmi tehertételről, amit Trianon a mai napig jelent a magyarság számára. Mint mondotta, a hazánkat sújtó veszteségek miatt a nagyhatalmak által ránk kényszerített békediktátumról csak a gyász hangján lehet beszélni.

Pácsonyi Imre a Nemzeti Összetartozás Kopjafája előtt beszélt Zalalövőn Fotó: Gyuricza Ferenc

Azt sem szabad felednünk, hogy Trianon következményeként milyen további teher nehezedett a megcsonkított, vesztes háborúból újjáépülő országra, s arra az államhatalomra, amelynek az elszigeteltséggel is szembe kellett néznie a korabeli Európában. A szónok ezt követően arról beszélt, hogy a gyász mellett a reményről sem szabad megfeledkezni. A Trianon által elszakított egykori országrészeken élő magyar közösségek ugyanis olyan szellemi hátországot jelentenek, olyan lelki muníciót adnak, amelyből építkeznünk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában