100 év hátrányait előnyre váltani

2020.06.06. 07:00

Trianon 100: Őrtűz gyúlt a magyar-szlovén határon

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján a magyar–szlovén határon is kigyulladt az őrtűz az összetartozás jelképeként.

Korosa Titanilla

Fellobbant az őrtűz a magyar-szlovén határon.

A rédicsi határátkelő kilépési oldalán gyűltek össze csütörtök este az emlékezők, többen nemzetiszínű zászlókkal érkeztek. A Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő által szervezett esemény 100 másodperces harangszóval kezdődött, majd a megjelenteket Soós Endréné, Rédics polgármestere köszöntötte. Ezt követően Vigh László emlékezett meg az évfordulóról.

Fellobbant az őrtűz a magyar-szlovén határon.

– 1920. június 4-én megállt az élet Magyarországon – kezdte. – Harangszó jelezte: olyat tettek a magyarsággal, ami 1000 év alatt nem történt meg. Ilyen tettet sem Európában, se máshol a világon ország ellen nem követtek el. Kibírunk még száz évet? Ma fejet hajtunk mindazok előtt, akik a határ túloldalán élnek, mert ők az elmúlt 100 évben sokat szenvedtek. Tudunk-e változtatni azon, amit velünk tettek? Meg tudjuk-e változtatni a történelmet? Igen, meg tudjuk változtatni. Nem szabad egyetlen magyarnak sem belenyugodnia abba, ami történt. Mintegy 1,1 millió határon túli tette le az esküt, hogy magyar állampolgár akar lenni. Nem véletlenül támogatjuk a határon túli óvodákat, iskolákat, gazdasági egységeket. Azt szeretnénk, ha a határon túl az elmúlt 100 év hátrányából előnyt kovácsolnánk. Ha erős a hitünk, meg tudjuk tenni.

Dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott gyújtotta meg azt a nyílvesszőt, melyet Vigh László íjával lőtt a hatalmas máglya közepébe. Zárásként Magyar János, Lendva polgármestere mondott Miatyánkot a határon túliakért, Bálint Csaba operetténekes elénekelte Erkel Ferenc Bánk bánjából a Hazám, hazám kezdetű áriát, majd a Zalai 47-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai díszsortűzzel tisztelegtek az emlékezők előtt.

A máglyát Vigh László dr. Sifter Rózsa közreműködésével gyújtotta meg az íjból kilőtt nyílvesszővel

A megemlékezésen jelen volt Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, dr. Pál Attila, a megyegyűlés elnöke, valamint a megye több közéleti személyisége, intézményvezetője, illetve a térség polgármesterei, képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában