Felújítják

2020.06.26. 09:00

Meg akarják menteni a kápolnát, bővítik az önkormányzati hivatalt Gosztolán

Nemrég elvégezték az önkormányzati tulajdonban és fenntartásban lévő Szent Mária Magdolna- kápolna alapjainak szigetelését.

Korosa Titanilla

Zajlik a Szent Mária Magdolna-kápolna felújítása, ám a munkálatokhoz szükség van még anyagi segítségre Fotó: Korosa

Balogh Ferenc polgármester elmondta: az idő előrehaladtával egyre rosszabb állapotba kerülő kápolna felújítása régóta váratott magára.

- A gosztolai templomot annak idején lerombolták a törökök, annak romjaiból építették fel ezt a kápolnát, melyet mostanában a természeti erők rombolnak – mondta a polgármester. – Ahogy a források engedik, úgy végezzük a szükséges munkákat. A szigetelés megtörtént, de hátravan a tető javítása, a külső és a belső felújítás, az ablakok cseréje. Három éve a Leader-programban pályáztak 5 millió forintra a felújításhoz, de ennek máig nincs eredménye, így máshonnan kellett forrást szerezni.

A munkálatokhoz hozzájárult a szombathelyi egyházmegye, valamint gyűjtést is hirdettek. A polgármester elmondta, hogy a felújítás előremozdításában sokat köszönhetnek Ipacs Bence plébánosnak.

– Szeretnénk megmenteni a kápolnát az utókornak, ezért kérjük azokat, akik megtehetik, járuljanak hozzá a munkálatok költségeihez – mondta Balogh Ferenc.

Zajlik a Szent Mária Magdolna-kápolna felújítása, ám a munkálatokhoz szükség van még anyagi segítségre Fotó: Korosa

Az önkormányzat előtt álló további feladatokról is szót váltottunk, mint megtudtuk: a Magyar Falu Program keretében elnyert mintegy 12 millió forintból az önkormányzati hivatal épületét újítják fel és bővítik.

– Egy szociális helyiséggel, benne vizesblokkal bővítjük az épületet, amire nagy szükség van – tájékoztatott. – A másik nyertes pályázatunk a zártkerti programhoz kapcsolódik, tízmillió forintot tudunk útfelújításra, aszfaltozásra és villamosításra fordítani. Az útfelújítás már megtörtént, mintegy 430 méter hosszú szakasz kapott aszfaltréteget a Lentit és a gosztolai hegyet összekötő szakaszon.

A villamosítást pedig hamarosan elvégezzük ugyanezen a részen. Kilenc család él itt, szükségszerű volt az útfelület rendbetétele, hogy kulturált körülményeket tudjunk biztosítani a közlekedőknek. További tervünk a Lenti-hegyet és Gosztolát összekötő út szélesítése, felújítása, amire szintén pályáztunk. Ha sikerül megvalósítani, akkor biztonságosan tudnak közlekedni ezen a részen a buszjáratok, és megoldódik a gosztolai óvodások, iskolások utaztatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában