Emmaus kápolna

2020.06.21. 09:00

Magának ásta ki sírját a Szent György-hegyi remete – Kísérteties hely bújik meg a szőlősorok mögött

A folyamatos pusztulás és enyészet járja át az egykor békés Emmaus vagy másik nevén Ify-kápolnát. A Szent György-hegyen álló építményre a környékbeliek csak „szellemjárta helyként” hivatkoznak, s bár megmentésére néhány éve már indult akció, sajnos úgy tűnik ezidáig nem jártak sikerrel.

Rákos Bianka

A sárga jelzésű turistaútról néhány percnyi séta alatt élérhetünk a fákkal, bokrokkal benőtt, mégis csodálatos panorámát nyújtó helyhez. Ha másért nem is, már ezért megérte ellátogatni ide.

Varázslatos panoráma a Szent György-hegyről

Az idő vasfoga

Mielőtt az épületegyütteshez lépnénk, rozsdás kapu fogad bennünket, rajta egy kiírással, amelyből jobban megismerhetjük Ify Lajos plébánost, avagy ahogy sokan ismerik a Szent György-hegyi remetét. Bemerészkedni tényleg csak saját felelősségre szabad, hiszen a terület szörnyű állapotban van, könnyen megsérülhet az ember, ha nem vigyáz.

Már a kapu is szörnyű állapotban van

Az állapotoknál csak az emberi vandalizmus ijesztőbb: graffitik és szeméthalmok emlékeztetnek arra, hogy 1967 óta jó sokan jártak már itt. A szóbeszéd szerint a remete a magyar zászló felvonásával jelezte, ha otthon van és fogadja a vendégeket, ám mára a lobogó eltűnt, ráadásul a templom keresztje is rongálódott.

Az egykor szebb napokat látott harmonikum

A kápolna belsejébe nem szabad, s nem is lehet bemenni, hiszen a tetőszerkezet beszakadt, a sok törmelék pedig elállja az utat, így csak a betört ablakokon keresztül pillanthattuk be az egykor értékes tárgyakat is őrző építménybe. Amit csak lehetett, az évek alatt a tolvajok elvittek, így mára csak egy lepusztult harmónium emlékeztet a régi időkre…

Egy érdekes történet a romok mögött

Az épületegyüttest az ötvenes évek elején építette önerőből a keszthelyi származású Ify Lajos plébános, aki Fonyódról vonult a családi birtokra önkéntes száműzetésbe. Itt évtizedeken át szentmiséket tartott, de zarándokokat is fogadott. Beszámolók szerint a plébános beszédei költői szépségűek voltak, csodálatos miséket rendezett, melyeket a fenséges panoráma csak tovább fokozott. Vonzódott a harmóniumokhoz és az orgonákhoz is, amelyeket nemcsak javított, de előszeretettel gyűjtött is. Az órákért szintén rajongott, külön szobát tartott fent gyűjteményének, sőt a Lehel kürt mását is őrizte.

Archív fénykép Ify Lajosról.

A kísértettörténetek alapját talán az a legenda szolgáltatta, miszerint Ify, saját magának ásta meg a sírját. Állítólag koporsóját is ő maga barkácsolta össze, s halálának évszámát minden évben kijavította. A plébános 1967. szeptember 19-én halt meg 55 évesen, testét a hegyen temették el, ám a Veszprémi Egyházmegyei Hatóság a gyászjelentésben temetésének helyszínét mégis a kisapáti temetőben jelölte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában