Folytatódott a huzavona

2020.06.27. 07:00

Késhegyre menő viták a nagykanizsai közgyűlés veszélyhelyzet utáni első ülésén

A pandémiás időszak utáni első közgyűlésre került sor csütörtökön a Vasemberház dísztermében. A közgyűlés parázs hangulatban zajlott, a gyúanyagot többek között Bizzer András alpolgármesteri megbízatása biztosította.

Horváth-Balogh Attila

Nem éppen a felhőtlen jó hangulat jellemezte a csütörtöki közgyűlést

Parttalan viták és politikai adok-kapok – közel 100 napnyi szünet után folytatódott a közgyűlésben a szokásos iszapbirkózás, de azért maradt a végére sikerélmény is: néhány előterjesztést egyhangúlag megszavazott mindkét oldal. De erről később. Az ülés elején Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) ismertette a pandémiás időszakban hozott intézkedéseket. Majd bejelentette, hogy Bizzer András, a Fidesz-frakció korábbi vezetője tisztségét az alpolgármesteri kinevezése után Szabó Szilárd látja el. Egyúttal az érdemi és hatékony munkavégzés érdekében önmérsékletre intette a képviselőket.

Balogh László egyúttal az érdemi és hatékony munkavégzés érdekében önmérsékletre intette a képviselőket. Mint később kiderült, valamit már sejthetett, mert a bevezető formaságok után rögtön a Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciója ragadta magához a kezdeményezést és a biztos többség tudatában a közgyűlés utolsó pillanatáig magánál is tartotta azt. Az előzetesen kiküldött meghívóban szereplő 55 napirendi pontból húszat levettek a napirendről, s újak felvételéről döntöttek.

Ezek sorában különösen nagy port vert fel a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatának (SZMSZ) felülvizsgálata. Ugyanis az előterjesztés előkészítésére a jegyzőt, benyújtására pedig a polgármestert akarta kötelezni a közgyűlési többség. Bizzer András alpolgármester (Fidesz–KDNP) rámutatott: az ÉVE minden bizonnyal azért akarja keresztülverni a közgyűlésen az SZMSZ felülvizsgálatát, hogy nagytakarítást tarthasson a polgármesteri hivatalban, és eltávolíthassa a neki nem tetsző, a polgármester munkáját segítő embereket. Azt is kijelentette, hogy jogszabály szerint a közgyűlés nem kötelezheti a jegyzőt semmire. Balogh László úgy reagált: az SZMSZ-szel kapcsolatos ÉVE-javaslatról nem szavaztat annak törvénysértő volta miatt, mire dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője kijelentette, hogy a polgármester nem mazsolázhat a közgyűlési többséget adó frakció előterjesztései közül, köteles valamennyi beterjesztésről szavaztatni.

Nem éppen a felhőtlen jó hangulat jellemezte a csütörtöki közgyűlést

A közgyűlési többség górcső alá vette Balogh László veszélyhelyzetben meghozott intézkedéseit is, különös tekintettel Bizzer András alpolgármesteri kinevezésére. Ennek kapcsán dr. Károlyi Attila (ÉVE) arra hivatkozott, hogy a polgármester ezt a döntést a veszélyhelyzetre hivatkozva hozta meg, de mivel az megszűnt, okafogyottá vált Bizzer András kinevezése is, ezért kezdeményezik az erről szóló határozat hatályon kívül helyezését. Dr. Gyergyák Krisztina jegyző rámutatott: jogszerűen ez nem tehető meg, hiszen törvénysértő állapotba került a város azzal, hogy határidőre nem sikerült a feleknek megállapodni az alpolgármester személyében, Balogh László Bizzer kinevezésével ezt a törvénysértést szüntette meg.

Dr. Fodor Csaba szerint lépésével a polgármester bebizonyította, hogy esze ágában sincs egyeztetni az ÉVE-frakcióval, amit egyébként megtehetett volna a pandémia idején is. Közölte, mivel visszahívni jogszerűen nem tudják Bizzer Andrást, kezdeményezik az őt kinevező határozat hatályon kívül helyezését. Bizzer András arra kérte az ÉVE-frakciót, fogadják el a döntést, ő pedig ígéretet tesz arra, hogy a város érdekében végzi a munkáját. Végül Balogh László nem szavaztatott az ÉVE előterjesztéséről, ugyanis az újra jogsértő állapotot eredményezne.

Szó esett a városnapi rendezvényekről is, melyek kapcsán a képviselők úgy határoztak, hogy augusztus 29-én csak az ünnepi díszközgyűlésre, az elismerések átadására és a hagyományos állófogadásokra kerül sor, a szabadtéri rendezvényeket nem tartják meg a koronavírus-veszély miatt.

Szerencsére a késhegyre menő viták közepette születtek előremutató döntések is: dr. Schauta Marcell (ÉVE) javaslatára a közgyűlés megvizsgálja, hogy az egészségügyi dolgozók pandémiában tanúsított helytállását anyagiakkal is elismerő kormányrendelet hatálya alá nem tartozó, a kanizsai alapellátásban, de más finanszírozási rendszerben dolgozó 7 fő milyen forrásból kaphatná meg azt a jutalmat, amihez a többiek már hozzájutottak. Illetve szeretnék a helyi támogatást kiterjeszteni a szociális szférában dolgozókra is, ehhez elvileg van fedezet a költségvetésben. Ezt egyhangúlag támogatta a közgyűlés, mint ahogy azt is, hogy a Batthyány Lajos Gimnázium és tíz másik önkormányzati intézmény energetikai korszerűsítésére benyújtandó pályázathoz biztosítja a szükséges, 44 millió forintos önrészt.

Támogatták továbbá a Balatoni út felújítását, melyhez 65 százalékos pályázati támogatás igényelhető, s nem utolsósorban, hogy a veszélyhelyzetben ingyenessé tett parkolás okán jövőre 25 százalékos díjkedvezménnyel kárpótolják azokat, akik idén éves parkoló­bérletet vásároltak.

Balogh László a közgyűlést késő este, 23 órakor berekesztette és folytatólagos közgyűlést hívott össze hétfőn 14 órára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában