gyűrűzés

2020.06.04. 09:00

Fészek a vesszőkosárban – Az erdei fülesbagoly jól viseli az embert és segít is neki

Az év madara, az erdei fülesbagoly két fió­káját gyűrűzték meg kedden a Pókaszepetken. Zalát nem kedvelik különösebben ezek az éjszakai ragadozók, de a településen az elmúlt telet is 8-10 példány vészelte át, elsősorban örökzöld fák ágai közé húzódva.

Varga Andor

Vincze Viktor és Darázsi Zsolt gyűrűzték meg a fiókákat. Ennyire közel azért nem szereti magához az embert… Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

– Nehéz megmondani, a vadon élő állatok mit miért tesznek, de talán a Zala-völgy viszonylagos rágcsálóbősége, illetve a Szepetken a 90-es évek fásítása során telepített és mára szépen megnőtt örökzöldek is szempontok lehettek – mondta Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai titkára, aki a gyűrűzést saját portáján végezte.

Vincze Viktor és Darázsi Zsolt gyűrűzték meg a fiókákat. Ennyire
közel azért nem szereti magához az embert… Fotó: Katona Tibor

A madarász egy vesszőből font és magas hársfára telepített kosárral is előmozdította a bagolyfészekalj létrejöttét, és erre biztat mindenkit. A bagoly ugyanis jól tűri az ember közelségét, és igen hasznos társ, rengeteg kártékony rágcsálót pusztít a környezetében.

– Egy sekély faláda is megfelelő lehet fészekrakásra, a lényeg, hogy elég magasra és sűrű lombok közé helyezzük, hogy a család a nappali madarak zaklatásától védve legyen – mondta Darázsi Zsolt.

A pókaszepetki fészekben egyébként összesen négy fió­ka kelt ki a közelmúltban, kettő azonban ezek közül elpusztult. A házigazda kiemelte még: az erdei füles szülők sokáig gondoskodnak utódaikról, ezért aki fiókát lát, ne akarja mindenáron megmenteni, az öreg madarak minden bizonnyal figyelnek rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában