Koronavírus Zalában

2020.05.02. 12:00

Valamennyi csapi diákhoz eljut a tanulnivaló

A tantermen kívüli, digitális tanrend bevezetése még a „normál” közoktatási intézményekben is nagy és komoly feladat volt pedagógusnak, diáknak, szülőnek egyaránt.

Horváth-Balogh Attila

A becsomagolt tananyagot készíti elő szállításra Zoltán Péter és Lenkovics Mónika nevelőtanár

Fotó: csapi iskola

A csapi Térségi Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium esetében meg pláne, hiszen az intézményben tanuló 150 diák nagy része hátrányos helyzetű, szegény sorsú gyermek, s bizony sokak családjában nincs számítógép. S akkor még nem beszéltünk az egyéb gondokról…

A becsomagolt tananyagot készíti elő szállításra Zoltán Péter és Lenkovics Mónika nevelőtanár
Fotó: csapi iskola

– Intézményünk bentlakásos rendszerű, ami azt jelenti, hogy a gyerekek hétfőn reggel eljönnek otthonról, s péntek délután indulnak haza, az egész hetet itt töltik kollégiumban – bocsátotta előre Faragó Zsolt intézményvezető. – A digitális tanrend kihirdetése pont úgy ért mindenkit, hogy a gyerekek már éppen hazamentek hétvégére, és a szokásoknak megfelelően nem vittek magukkal se könyvet, se füzetet, minden itt maradt a suliban. Első körben azt kellett megszerveznünk, hogy a gyerekek megkapják a tankönyveiket és a füzeteiket. A kollégáim összegyűjtötték ezeket, személyre szólóan elcsomagolták, majd a Nagykanizsai Tankerületi Központ támogatásával – melytől egy autót kaptunk a kialakult helyzet kezelésére –, ki is szállították azokat minden gyermeknek. Ez azért volt szép teljesítmény a munkatársaimtól, mert közel 100 családról és 43 településről van szó. A második körben pedig ki kellett építeni a gyerekekkel a digitális kapcsolatot. A problémát az okozta, hogy ezeknek a családoknak a számítógépes ellátottsága nem éri el a magyar átlagot. Ezért megpróbálunk olyan eszközöket igénybe venni, melyek elérhetők. Mint például az okostelefon, ami a legtöbb családban rendelkezésre áll. Felmértük az eszközellátottságot, és ahol kritikus volt a helyzet (2-3 gyermek van a családban és még okostelefon sincs, csak hagyományos, nyomógombos), ott szintén a tankerület segítségével juttattunk a családoknak képernyőképes telefonkészüléket.

Az igazgató hozzátette: az elsődleges kommunikációs csatorna a diákok és a pedagógusok között a Facebook, de még így is vannak családok, melyek annyira rossz körülmények között élnek, hogy ez sem jelent számukra megoldást. Ezért a pedagógusok minden héten összeállítanak egy nyomtatott tananyagcsomagot a hozzájuk kapcsolódó feladatlapokkal, melyeket postán juttatnak el a családokhoz. Így minden gyermek megkapja a tanulnivalót.

Emellett jótékonysági felajánlások révén élelmiszer-­adományokkal is segítik a családokat ebben az időszakban, melyeket szintén a tankerület által biztosított autóval, az osztályfőnökök véleménye alapján szállítanak ki a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában