Projekt

2020.05.30. 20:00

Szolgáltatóközpont lesz a régi iskolából Becsehelyen

Egy EFOP projekt jóvoltából a dél-zalai településen két lakóotthont alakítottak ki fogyatékkal élő emberek számára. Emellett Becsehelyen, a polai falurészben lévő egykori iskola épületéből szolgáltatóközpontot hoznak létre, amely többek közt a gondozottak ellátását biztosítja.

Szabó Zsófia

Cseresnyés Péter, Kovács Tamás, Györe Edina és Németh Géza az Árvácska lakóotthon előtt

Fotó: SZA

A „Holdfény Otthon kiváltása Nagykanizsán” elnevezésű projekt keretében nemcsak Becsehelyen, hanem Nagykanizsán, Tótszerdahelyen és Zalaszentivánon is építettek 12 férőhelyes otthonokat a fogyatékkal élőknek. Jövő hónapban pedig elkezdődik Becsehelyen a szolgáltatóközpont kialakítása is.

Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója az egyik becsehelyi, már elkészült lakóház előtt tartott projektismertető sajtótájékoztatót tegnap.

Cseresnyés Péter, Kovács Tamás, Györe Edina és Németh Géza az Árvácska lakóotthon előtt
Fotó: SZA

– Az Iskola utcai épületbe már februárban beköltöztek Kanizsáról a lakók, akik nagyon jól érzik magukat s részei lettek a falu életének. A lakóotthonoknak sok jótékony hatása van: kisebb közösségekben, családias környezetben élnek a fogyatékkal élő emberek. Főznek, kerti munkát végeznek és a járvány előtti időszakban sétáltak is a faluban. Az Iskola utcai Árvácska otthon mellett a Kossuth utcában is elkészült már egy lakóotthon. A Hársfa otthonba 2021 júniusának végéig költöznek lakók, szintén tizenketten. Becsehelyen létesül egy szolgáltatóközpont is az egykori iskola épületéből. Az intézmény szociális alapszolgáltatásokat biztosít, mint az étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a fogyatékkal élők nappali ellátása, továbbá támogató szolgálatot. Nemcsak a mi lakóinknak biztosítjuk ezeket majd, hanem a környező településeken élő érintetteknek is – összegezte Györe Edina igazgató.

Az eseményen részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is, aki jelezte: a segítségre szoruló emberek mindennapjai könnyebbé, szabadabbá válnak a lakóotthonok létesítésével, ami a kormány számára is nagyon fontos. A politikus kiemelte: a települések, melyek helyet adtak az otthonoknak, munkahelyeket tartottak meg s teremtettek a községekben. Hangsúlyozta azt is: Becsehelyen több száz millió forintos beruházás a két lakóotthon s a majdani szolgáltatóközpont.

Németh Géza, Becsehely polgármestere elmondta: a polai településrész egykori iskolája – amit majd szolgáltatóközponttá alakítanak – emblematikus épülete a falunak. Az ingatlannak, s a már létrehozott két lakóotthon épületének korábban már keresték a hasznosítási lehetőséget. A képviselő-testület döntését némi vajúdás előzte meg, ám miután megtekintették a Kanizsán működő otthont, már nem volt kérdés.

– Nagyon örülünk annak, hogy nálunk is megvalósultak az otthonok, s hogy 24 emberrel gyarapodik a községünk lélekszáma – összegezte Németh Géza.

A lakóotthonok és a tervezett szolgáltatóközpont kivitelezését a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. végzi, amelynek elnöke, Kovács Tamás jelezte: a volt iskola felújítása júniusban kezdődik, s fél éven belül átadják a központot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában