Koronavírus Zalában

2020.05.26. 11:30

Szigorú szabályokkal óvják a gyerekek, szülők egészségét a zalai óvodákban és bölcsődékben

Hétfőn kinyithattak a vidéki bölcsődék és óvodák. Keszthelyen és Lentiben érdeklődtünk az első napról.

Korosa Titanilla, Keszey Ágnes

Zöld Éva óvodapedagógus mesél a gyerekeknek Keszthelyen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Lenti

Lentiben mintegy ötvenszázalékos kihasználtságról számoltak be a bölcsőde és a Mesevár Óvoda vezetői az újranyitás első napján. A szülők körében végzett felmérés alapján arra számítanak, hogy a következő hetekben fokozatosan térnek vissza a kicsik az intézményekbe.

Gál Elekné óvodavezető elmondta, hogy a székhelyintézménybe 70, a telephelyre 55 gyermek érkezett hétfő reggel. A biztonságos újrainduláshoz szükséges lépéseket mindenhol megtették.

Lentiben Kovács Szonja (jobbról) társaival és Becze Dalma óvodapedagógussal játszik
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

- Vannak szülők, akik még kivárnak, hogyan alakul a helyzet, megoldják a felügyeletet – mondta Gál Elekné -, de várható, hogy folyamatosan egyre többen hozzák majd gyermeküket.

Hozzátette, hogy eddig is folyamatosan nyitva tartottak, de maximum öten vették igénybe az ellátást. A szülők megoldották a gyermekfelügyeletet szabadságuk terhére, otthoni munkavégzéssel összekötve, és volt, ahol a nagyobb testvér vigyázott a kisebbre. Közben az óvodapedagógustól a gyerekek kaptak digitális formában feladatokat.

Reistetter Andrea, a lenti bölcsőde vezetője közölte: március 17-től egy hónapon át nem vették igénybe az ügyeletet a szülők, az azt követő hetekben 2-3 fő érkezett, tegnap pedig 21 kisgyermekkel kezdték a napot. Arra számítanak, hogy a beíratott gyerekek többsége néhány hét múlva újra velük lesz.

Az intézményvezetők felhívták a szülők figyelmét, hogy maszkban érkezzenek, használják a bejáratnál a kihelyezett fertőtlenítő lábtörlőket, és az óvodába saját játékokat a kicsik ne vigyenek magukkal.

Horváth László polgármester egyebek között elmondta: jelenleg zajlik a bölcsőde konyhájának felújítása, ez idő alatt a gyerekek ellátását a Vörösmarty-iskola konyhájából oldják meg.

Keszthely

Az elmúlt hetekben, amíg csak ügyeleti rendszerben fogadták a gyerekeket, Keszthelyen alig néhány szülő vitte óvodába gyermekét. Az intézmények bezárását követő néhány hétben mindössze egy gyermek felügyeletét kellett megoldani, ám később emelkedett a létszám: tíz ötfős csoport alakult. Tegnap reggel már valamennyi keszthelyi óvoda kinyílt.

Zöld Éva óvodapedagógus mesél a gyerekeknek Keszthelyen
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Természetesen sokkal jobban figyelünk a fertőtlenítésre, és a gyerekek most nem használják itt a fogkefét. Törülköző helyett papírtörlővel törlik a kezüket, és kézfertőtlenítőket is beszereztünk az óvodákba – sorolta az intézkedéseket Szabóné Lancz Anna intézményvezető.

A szülők nem léphetnek be az épületbe, a gyerekeket az ajtónál fogadják a dadusok, óvónők. Az óvodavezető elmondta: a gyerekek is tisztában vannak a szabályokkal, a reggeli érkezés utáni átöltözést mindig követi a kézmosás. A város óvodáiba összesen 570 gyermeket írattak be, de hétfőn csak 180 gyermeket vittek a szülők.

– Azt már most tudjuk, hogy jövő hétre ez a létszám minimum a duplájára emelkedik – jelezte előre az óvodavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában