totalitarizmus elleni harc

2020.05.26. 07:00

Néma főhajtás a hősök tiszteletére Nagykanizsán

A totalitarizmus elleni harc hőseinek emléke előtt tisztelegtek hétfőn a dél-zalai városban, az evakuációs emlékműnél.

Szabó Zsófia

Balogh László beszédet mond az emlékhelyen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A Csengery út 88. szám alatt lévő, tavaly átadott emlékhelynél tartott rendezvényen Balogh László, Nagykanizsa polgármestere mondott beszédet. Felidézte, hogy 1948. május 25-én végezték ki az auschwitzi hőst, Witold Pilecki lovassági kapitányt. E napot az Európai Parlament tavaly szeptemberben nyilvánította a totalitarizmus elleni harc hőseinek nemzetközi emléknapjává.

A városvezető utalt arra is, hogy a közép- és a kelet-európai térség mindkét totalitárius diktatúrát, a fasizmust és a kommunizmust egyaránt megtapasztalta.

Balogh László beszédet mond az emlékhelyen
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Witold Pilecki szándékosan elfogatta magát, hogy Auschwitzba jusson. A hős a rövid béke éveiben gazdálkodott, rajzolt, verset írt, feleségével egy lánykát és egy kisfiút nevelt. A német agressziót követően megalakította az első földalatti ellenállási szervezetet. A rettegett lágerbe azért akart bejutni, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, jelentéseket küldjön, tartsa a rabokban a lelket, megszervezze az ellenállást. Ezt az üzenetet hagyta gyermekeinek: szeressétek hazátokat, szeressétek szent hitünket és nemzetünk hagyományait. Váljék belőletek becsületes ember, legyetek hűségesek az általatok legtöbbre tartott értékekhez, amelyeket egész életünkön keresztül szolgálnunk kell – idézte Balogh László a később megkínzott, majd kivégzett hős gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában