Temetői fejlesztések is zajlottak a Magyar Falu Programból

2020.05.30. 09:00

Korszerűsítették a rendelőt Surdon

A Magyar Falu Program keretében megvalósult és a közelmúltban elkészült orvosi rendelő, valamint temető felújításának avatóünnepségét pénteken tartották meg a településen.

Benedek Bálint

Bojtor Róbert plébános megáldja a rendelőt

Fotó: Szakony Attila

A vendégeket és a történelmi egyházak képviselőit Kanász János, Surd polgármestere köszöntötte, aki a beruházások jelentőségéről beszélt. Mint elmondta: az orvosi rendelő modernizálása már nagyon időszerű volt. Az épület szigetelésére, festésére és fűtéskorszerűsítésére 15 millió forint pályázati forrást vehettek igénybe, amit saját forrásból ötmillió forinttal toldott meg az önkormányzat. Emellett további 3 millió forintos támogatásból az egészségügyi alapellátáshoz szükséges számítástechnikai eszközöket, valamint egyéb készülékeket vehetett birtokba dr. Simon Attila háziorvos.

– Szintén a Magyar Falu Program jóvoltából korszerűsítettük a temetőt – folytatta a településvezető. – Az elnyert 5 millió forintból teljes egészében felújítottuk a kerítést, bővítettük az urnafalat, valamint egy speciális hűtőt is beszereztünk. S ugyancsak a pályázat keretében mintegy 15 millió forintos támogatással falugondnoki busz vásároltunk, hogy segítsük a lakókat.

Bojtor Róbert plébános megáldja a rendelőt
Fotó: Szakony Attila

Az átadáson Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte: látható a fejlődés a településen, ami azt mutatja, hogy a vidék élhetővé vált. Surd vezetése pedig élen jár, hiszen igyekszik minden forrást felkutatni ahhoz, hogy a lakosság elégedett legyen.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő hozzátette: a választókerület 81 települése közel 900 millió forintot fordíthatott céljaira, az intézmények, az utak és a közösségi terek fejlesztésére.

– A kormányzatnak az volt a célja, hogy a vidék falvainak lakóit megtartsa, az életkörülményeit jelentősen javítsa, s értékeket teremtsen – folytatta. – Erre szolgál a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban biztosított összeg, s a Magyar Falu Program is, e kettőből jelentős lépéseket tehettek a települések. A Magyar Falu Program folytatódik, s amíg ez a kormány vezeti az országot, addig ez nem is változik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában