Helyi arcok

2020.05.31. 15:30

Home officeból is szórakoztatja a közönséget– Porkoláb Tamás humoristával beszélgettünk

A koronavírus miatt több mint egy hónapra rengeteg ember került a lakása fogságába, s ezt a szokatlan állapotot sokan új hobbikkal és kreatív ötletekkel próbálták átvészelni. Porkoláb Tamás gyenesdiási humorista tíz éve űzi a stand up műfaját, ám a járvány őt is új vizekre sodorta.

Rákos Bianka

Porkoláb Tamás Fotó: Kiss Szabó Viktória

A komikus az elmúlt években folyton folyvást egyéni fellépésekkel szórakoztatta a nagyérdeműt, de korábban már olyan nagy nevekkel is fellépett, mint Badár Sándor, humorát pedig a televízióban is megcsillogtathatta. Tamás ideje nagy részét most a Youtube-csatornájába fekteti, a koronavírussal kapcsolatos vicces videóira pedig egyre többen kíváncsiak. Helyi arcok sorozatunkban többek között erről is kifaggattuk az előadót.

Kezdjük egy alapvető kérdéssel! Mikor döntötted el, hogy humorista leszel?

- Nem mondanám egy villámszerű elhatározásnak. Szórakoztatni mindig szerettem, főleg a közvetlen környezetemet. Amikor a stand up comedy műfaja Magyarországon is berobbant, akkor többen meg voltak róla győződve, hogy nekem ki kell próbálnom. Végül a barátaim és akkori párom inspirálására léptem színpadra, azóta pedig hobbiból másodállás lett.

Hogyan emlékszel vissza a legelső fellépésedre?

- Egy barátom kocsmájában volt szilveszterkor. Fogalmazzunk úgy, hogy semmilyen szempontból nem volt ideális. Csak képzeld el: egy sarokban álltam, ahol egyedül az első sor látott. Rossz volt a hangosítás és még egy kutya is ugatott közben. Ennek ellenére nem adtam fel, akik hallottak jól szórakoztak. Ez már elég volt ahhoz, hogy folytatásra sarkalljon.

Azóta bizonyára már sok emlékezetes fellépés van a hátad mögött…

- Így van. Például meghatározó mérföldkő volt a Comedy Central televíziócsatornán való szereplésem, vagy azok, amelyeken kiemelkedő sikerem volt. A legnagyobb kaland azonban Badár Sándor barátommal való közös fellépésem Máltán.

Ha már szóba került Badár Sándor. Van példaképed?

- Ez nehéz kérdés. Nyilván felnézek hazánk nagy humoristáira, de inkább a rajongójuk vagyok. Ebben a műfajban a saját hangomat kell keresnem, nem másokét példaként utánoznom. Nagyszerű az a brand, amit Bödöcs Tibor kialakított, vagy ahogyan Litkai Gergely megteremtette a Dumaszínházat. Rájuk a humorérzékük mellett munkájukra nézek fel. De ha a kérdés arra irányult, hogy ki a kedvencem, talán Aranyosi Péter.

Porkoláb Tamás Fotó: Kiss Szabó Viktória

Leginkább mi inspirál az előadásaid megírására?

- Nekem nem megy gépiesen. Vagy elfog az ihlet, vagy nem. Az ötlet viszont bármikor elragadhat. Elég egy hír, egy szó vagy egy szituáció. A siker íze inspirál, de a letargia fájdalma és a boldogság eufóriája is.

A kijárási tilalom óta Youtube-on is tevékeny vagy. Mesélj erről egy kicsit!

- Egyrészt nagy lehetőség volt végre online tartalmakat gyártani, ami régóta nagy álmom volt. Másrészt égett bennem az alkotási és a szereplési vágy. Szórakoztatni akartam. Én ezzel tudtam segíteni a lehangolt közösséget. Igazi új kihívás, hiszen technikailag és marketing szempontból is sokat kell tanulnom. A videók teljesen más humort és előadást igényelnek, mint egy színpadi show. Sokkal naprakészebb, spontánabb, és közvetlenebb is talán. Nincs főpróba, nincs csiszolgatás, nincs azonnali interakció. Számomra nagyon izgalmas és szeretem is csinálni.

Gondolom, akkor a vírus lecsengése után is folytatni szeretnéd.

- Igen, de mivel autodidakta módon vágtam bele a videózásba, fontos stratégiai hibát vétettem. A Youtube-ra feltöltött videóimat a Facebookon népszerűsítettem, így sokan nem követtek be egy másik platformon is. Most viszont közvetlenül a Facebookon osztom meg a videókat, így sokkal több embert érek el. Sokkal nagyobb számban kezdtek el követni, mint korábban, ráadásul a reakció is több. A lényeg: az online tartalmak gyártásával nem szeretnék leállni, sőt, jó volna, ha karrierem alappillére lenne egy követőbázis kialakítása.

A videók többsége a koronavírushoz kapcsolódik. Van azonban olyan téma, amivel soha nem viccelnél?

- Bár a stand up külföldi kultusza nem gyakorol tabu témákat, itt Magyarországon van olyan, amivel nem lehet viccelni, és nagy részével nem is akarok. Ilyenek például a halálos betegségek, a pedofilia, a nekrofilia, de csínján kell bánni a rasszizmussal és a nemi identitással is.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

- Nagyon szeretnék főállásban is a stand uppal foglalkozni, jó volna, ha több emberhez eljutna a humorom. Tervezek újabb önálló és közös esteket egyaránt a humorista társaimmal. Rövidtávon pedig szeretném befejezni a lakásfelújításom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában