fa- és bokroskivágások

2020.05.30. 07:00

De miért a fészkelés idejében?

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások természetvédelmi kárt okoznak, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívása szerint tehetünk ellenük.

ZH

Az MME a május 10-én ünnepelt madarak és fák napja alkalmából is hívja fel a figyelmet a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatára. Ez az elmúlt években sajnálatos módon általánossá váló gyakorlat nemcsak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

A törvényi tiltás önmagában nem elegendő, a hatóságok képviselői nem lehetnek mindig, mindenhol jelen. Ezért lenne rendkívül fontos, hogy aki ilyen pusztítással szembesül, értesítse a hatóságokat. Ennek menete az internetnek is köszönhetően gyors és egyszerű. Első lépés bizonyító fotók készítése a ma már szinte mindenki zsebében ott lapuló okostelefonnal, majd néhány soros tájékoztató e-mail küldése az illetékes megyei kormányhivatal környezet- és természetvédelmi főosztályának.

Az énekesmadaraink bokros, fás élőhelyekhez kötődő költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június–júliusban. Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen azért az ilyenkor végzett bokor- és fakivágások minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elhullását, sérülését okozzák.

A fás szárú növényzet, a fák és bokrok kivágása sok esetben és számos okból indokolt lehet. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló csatorna- és hullámtértisztítás, az elektromosvezeték-hálózat nyomvonalán túlnövő vagy éppen az értékes gyepterületeket elfoglaló fás szárú vegetáció az emberi létesítmények funkcióját, illetve az élőhelyek fenntartását akadályozza, így a fakivágások igénye természetesen nem kérdőjelezhető meg. Ám nem lehet szemet hunyni azokban az esetekben, amikor ez a tevékenység a nem megfelelő időzítés vagy a dilettáns végrehajtás miatt védett fajokat veszélyeztet. A vegetációs időszakban végzett fakivágások az ezekben a foltokban fészkelő madarak fészekaljait elpusztítják, a kísérő munkálatok, például a faanyag kihordása más fajcsoportok élőhelyeit károsíthatja.

A legfontosabb és egyben a teljes problémára megoldást jelentő ellenérv, hogy ezek a munkák az őszi-téli hónapokra is szervezhetők, amikor az említett természetvédelmi kockázat nem áll fenn, és ráadásul a logisztikai körülmények is sokkal jobbak. De a probléma már augusztus–szeptemberi ütemezéssel is jelentősen csökkenthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában