A költségvetés módosításáról

2020.05.27. 07:00

Bizzer András: „Első lépésként a helyi gazdaságot kell beindítani”

Néhány napja új periódusba léptünk a koronavírus-járvány uralta hetek- hónapok után. Eddig minden döntően az egészség védelmét biztosító szabályokról és az óvatosságról szólt, a most kezdődő időszak középpontjába azonban minden bizonnyal a válsághelyzet utáni gazdasági nehézségek és megoldandó problémák kerülnek. Ennek előjeleként Nagykanizsa város vezetése nemrég módosította az idei költségvetését, melyben közel 1 milliárd forintos kieséssel számolnak. Bizzer András alpolgármestert kérdeztük, hogy mire számítanak a veszélyhelyzet lezárulta után a városban.

Pásztor András

Bizzer András alpolgármester

Fotó: ZH

- Várhatóan a kormány június végén visszaadja a parlamentnek a koronavírus- járvány miatti különleges felhatalmazást. Ez a jogi lépés egyben jelképesnek is tekinthető, hiszen onnantól fokozatosan, mégis alapjaiban változik meg a járvány alatt kényszerűen megszokott élet. Ez idáig elsősorban az volt a fő feladatunk és célunk a polgármesterrel, hogy a szakemberek véleményére alapozva a lehető legnagyobb egészségügyi védelmet biztosítsuk a város lakóinak, családjainak, az időskorúaknak, minden intézkedés és szakmai-jogi lépésünk ezt szolgálta. A következő időszakban viszont a gazdaság kerül a középpontba, mert minél előbb ki kell kerülnünk a járvány okozta válságból, mely a munkahelyeket és a vállalkozásokat is veszélyezteti nemcsak nálunk, de szerte a világban mndenhol.

Bizzer András alpolgármester
Fotó: ZH

– Ez idáig tehát a járvány megfékezése, az emberek egész­ségének megőrzése volt a legfontosabb, ami, úgy tűnik, sikeresnek bizonyult, azzal együtt, hogy a további óvatosság nélkülözhetetlen. Ugyanakkor sajnos számolnunk kell a járvány egyik következményével, a gazdaság súlyos válságával is. Ez volt az oka annak, hogy időben lépve módosítottuk a költségvetést, hiszen a vállalkozások leállása miatt vár­hatóan komoly ipar­űzési és egyéb adóbevételek hiányoznak majd a közeljövőben. Meg kellett találnunk a város működéséhez, további fejlődéséhez és a fenntarthatóságához a forrásokat, így átcsoportosításokat hajtottunk végre, természetesen válaszokat találva arra is, miképp tudja az önkormányzat az itt élőket és dolgozókat valamilyen formában támogatni.

Milyen tételekből áll össze a válság okozta költségvetési hiány, amit ellensúlyozni kell?

– A védekezés jelentős erő­forrásokat emésztett fel. Elsődleges a járvány megfékezése volt, amire több tízmillió forintot biztosítottunk. Hiszen gyakran kellett fertőtleníteni a köztereket, buszmegállókat, játszótereket, segítettünk azokon a családokon, amelyeknek a higiéniai termékek is elérhetetlenek voltak, de a kórház és az alapellátás légfertőtlenítő berendezéseire, ózongenerátoraira is sokat áldoztunk, ami hosszú távra is fontos befektetés. A háztartásoknak kiküldött több mint 40 ezer maszk, az intézményeinknek juttatott egészségügyi felszerelések, fer­tőt­lenítők szintén magas költ­séggel jártak. Emellett az önkormányzati tulajdonú üzleti helyiségek bérleti díjának vállalkozások számára nyújtott 70 százalékos csökkentése és a helyi adókötelezettségeik kapcsán biztosított részletfizetés vagy a fizetési halasztás lehetősége is komoly kiadás a költségvetésnek, nem is szólva az olyan tételekről, mint a parkolás ingyenessé tétele. De a legnagyobb tehertételt a közeljövő jelenti, mert a gazdaság leállása többek között a helyi iparűzési adóbevételeket csökkenti, a szakmai modellezéseket figyelembe vé­ve várhatóan negyedével. Mindez közel 800 millió forintos hiányt, egészében pedig 926 millió forint adókiesést okozhat. Természetesen továbbra is fenntartva az egészségügyi védelmet biztosító eddigi tevékenységeket, ami újabb anyagi kötelezettségekkel jár.

Milyen módon képzelik el a kilábalást és a vállalkozások támogatását?

– A módosított költségvetés komoly adókiesést kompenzál a kiadási oldalon, amiért egyes területeken most kevesebbet tudunk költeni, így az önkormányzati intézményeken túl az önkormányzati cégeknél is kénytelenek voltunk csökkenteni a támogatásokat. Azonban a bajba jutottak, a családok, vállalkozások kedvezményeit, támogatásait megtartjuk, sőt, reményeink szerint kiegészítjük. Három fontos terület esetén a veszélyhelyzet idején sem költünk kevesebbet, sőt a lehetőségeink mértékéig még plusz forrást is biztosítunk. Ez a három terület az egészségügy, a szociális szféra és a vállalkozások támogatása. A veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátására a továbbiakban is lesz egy 150 millió forintos keret, de a kormányzat által biztosított számos kedvezmény, támogatás, bértámogatás és moratórium mellett itt is született új helyi támogatási forma. Ennek lényege, hogy a veszélyhelyzet idején a munkájukat elvesztő kanizsai embereket is tudjuk segíteni a lakhatás támogatásával. Vagyis, kiterjesztve az eddigiek körét, mindazoknak, akik a veszélyhelyzet idején veszítették el a munkájukat, bizonyos feltételek mellett három hónapon keresztül akár 20 ezer forintot biztosítunk havonta. E három hónap elteltével további egyszeri 30 ezer forint jár, ha valaki még nem talált munkát, ezzel is segítve a nehéz helyzetbe került családokat. Tervezzük továbbá, hogy a vállalkozásoknak a meglévőkön túl újabb támogatási formát hozunk létre, de a parkolás ingyenessége miatt kárt szenvedett bérletesek kárpótlásán is dolgozunk. A kanizsai vállalkozások önkormányzati támogatása, kiegészítve az állami intézkedésekkel és a 70 százalékos bérletidíj-kedvezménnyel komoly segítség lesz a helyi vállalkozások megmaradásához és az újbóli beindításukhoz. Mindezek alapján úgy gondolom, a koronavírus nem állított átugorhatatlan akadályokat Nagykanizsán a fejlődés útjába. Noha az elmúlt időszakot elsősorban a járvány elleni védekezés határozta meg, fontos hangsúlyozni, hogy a nagykanizsai fejlesztések a veszélyhelyzet idején is nagy erőkkel folytatódnak.

Jelenleg milyen beruházások zajlanak Nagykanizsán?

– Nagykanizsa a Területi Operatív Programnak és a Modern Városok Programnak köszönhetően több tízmilliárd forint fejlesztésre kapott lehetőséget. Így örömmel mondhatom el, hogy a nehézségek ellenére nem tört meg a lendületünk, a város fejlesztése, beruházásainak, építkezéseinek folytatása létérdek, mert sok-sok munkavállaló és családjaik megélhetése, a városnak és sok kisvállalkozásnak nélkülözhe­tetlen bevétele függ tőlük. Ezért is örvendetes ebben a helyzetben, hogy folytatódik az ipari parkunk feltárása összességében mintegy 3 milliárd forint értékben, így nemsokára új területeink, új befektetőink és munkahelyek lesznek, amit eddig gátolt a területhiányunk. Továbbá megújul három körzeti orvosi rendelő is, épül egy új bölcsőde, és átadtunk egy új sportparkot a Csónakázó-tónál. Emellett a Zöld Város-Zöld Nagykanizsa projekt keretében újjászületik az Eötvös tér, és a beruházás révén egy valódi szabadidős, rekreációs sétapark születik a közeljövőben, de megújul az alsóvárosi templom és az egyetem előtti parkolóterület is. A legnagyobb projektünk, a sport- és rendezvénycsarnok építése pedig mintaszerűen halad. Így remélhetőleg a város mielőbb újra visszatér a fejlődés útjára, és ez a válság csak egy tanulságos emlék marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában