Koronavírus Zalában

2020.05.05. 11:30

A Mindszentyben is magyar írásbelivel indult hétfőn a megmérettetés

Csak a bejáratnál maszkot, gumikesztyűt viselő és az érkező fiataloknak egy dobozból orrot, szájat védő eszközöket kínáló tanárok és segítők látványa tette szokatlanná a belépést tegnap a megyeszékhelyi Mindszenty-gimnáziumba, ahol hétfőn délelőtt 68 diák veselkedett neki a magyarérettségi írásbeli feladatainak. Csordás Róbert igazgató érdeklődésünkre elmondta, hogy a diákokat tíz tanteremben ültették le, legfeljebb nyolcukat egy helyiségben, ily módon mindenhol biztosították a megfelelő távolságot, amit idén elsősorban a koronavírus miatti veszélyhelyzet indokolt. A tantermekben a fertőtlenítős flakonok és a folyosókon is védőmaszkban szolgálatot teljesítő felügyelő tanárok látványa tette külön is emlékezetessé ezt a napot.

Arany Gábor

Érettségi koronavírus idején

Fotó: Pezzetta Umberto

Elmondta: iskolájukban lesznek szóbeli vizsgák is, mégpedig június közepén katolikus hittanból, testnevelésből, azok számára, akiknek engedélyezik ezt írásbeli helyett. Ez csak néhány diákot érint, akik három bizottság előtt adnak számot tudásukról.

Az elmúlt évben már érettségizett, de a sikeres felvételi reményében egyedüliként újrázott tegnap a mindszentys Virág Panna, aki a soproni egyetemre készül óvónőnek, de tavaly pár pont híján lemaradt. Az egervári diák úgy gondolta, idén az írásbelikkel is sikerül már átvinnie a lécet. Arról számolt be, hogy a felkészülés számára nem jelentett gondot, hiszen a járványveszély miatt bevezetett távoktatás nem érintette.

Érettségi koronavírus idején
Fotó: Pezzetta Umberto

Nem úgy, mint a 12. B-s Kovács Levente Ákost, aki szerint az elmúlt hetekben némileg nehezebbé vált a fel­készülés. Ahogy mondta, csak matematikából volt online órájuk, a többi tantárgyból feladatokat kaptak, így jórészt önállóan kellett átismételni a négyéves anyagot. A fiatalember továbbtanulást tervez, de csak jövőre, a következő évet a nyelvtanulásnak szenteli, mert építészmérnök-hallgatónak jelentkezik egy bécsi egyetemre. Követve ezzel nővére példáját, aki másodéves építészhallgató kint, és csatlakozva édesapja hivatásához is. Minden bizonnyal segítségére lesz, hogy édesanyja diplomás ápolónőként már Ausztriában dolgozik.

Kovács Levente Ákosnak és társainak a tanteremben már nem kellett maszkot viselniük
Fotó: Pezzetta Umberto

S hogy mi volt az idei érettségi nyitófeladata? A ma­gyar ­írásbeli első 90 percében a könyvek történetéről, olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók. A szintén az első részhez tartozó szövegalkotásnál pedig a sportról és a testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diá­koknak.

A középszintű írásbeli második részében Fekete István-novellát, Arany János- és Tóth Árpád-költeményt is kaptak az érettségizők. Ezek közül egyet kell választaniuk: egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését kellett kifejteni 400–800 szavas szövegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában