néhány év alatt másfél milliárd forint értékben újulhat meg

2020.04.27. 08:20

Újabb beruházások indulnak el a Gébárti-tónál

Hétfőn a Gébárti-tó fejlesztéseiről számolt be közösségi oldalán Balaicz Zoltán polgármester.

zaol.hu

Forrás: Balaicz Zoltán Facebook

Fotó: Seres Péter

Bár most minden időt és energiát a járványügyi védekezés köt le, mégis, ha arra járunk, nézzünk körül a Gébárti-tónál, hiszen folytatódnak az elmúlt években indult fejlesztések.

Fotó: Seres Péter / Balaicz Zoltán / Facebook

Az elmúlt időszakban több beruházás is zajlott a Gébárti-tó mellett:

  • 25 millió forintos keretből a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kiépítette a vízisport központot a tó partján.
  • 100 millió forintos ráfordítással megépült a Boldogasszony Kápolna.
  • 137 millió forintos beruházással elkészült a Kézművesek Házának bővítése, most pedig az új galériát is átadták.
  • 15 millió forintos projekt keretében elkészült az új játszótér.
  • 406 millió forintos beruházás keretében elkészült a Platán sor, Andráshida és Bagod közötti, 6,5 km hosszú kerékpárút. Fedett beállóval, padokkal, ivókúttal és szerviz ponttal felszerelt kerékpáros pihenőhely létesült a tó környezetében. Ezzel kerékpárral biztonságosan megközelíthető vált a Gébárti-tó, a Boldogasszony Kápolna, a Göcseji Falumúzeum. A turisták a Zala-völgyén érkezve Andráshidán a város legrégebbi temploma mellett haladnak el, és érhetnek el a falumúzeumhoz. Emellett az Andráshidán élők számára is fontos, hogy hamarosan biztonságos kerékpárúton juthatnak el a Gébárti- tóhoz és akár a városba is.
  • 10 millió forintos ráfordítással elkészült a Kézművesek Háza mellett a Kárpát-medencei tradicionális fa sírjeleket bemutató emlékpark.
  • Összesen 28,5 millió forintos pályázati támogatásból zajlik a Kézművesek Házában a nyílászárók cseréje, a szövő-textilműhely kialakítása, és számos szakmai program.Eddig tehát közel 724 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések a Gébárti-tó környékén.
  • Most újabb beruházások indultak el a Településfejlesztési Operatív Program pályázati támogatásával, melynek keretében első körben 400 millió forint, második körben 350 millió forint értékben zajlanak a munkálatok: zöldfelület bővítés, parkosítás, tanösvények kialakítása, a tó körbejárhatóságát biztosító gyalogos és kerékpáros sétányok, pihenőhelyek, esőbeállók, stégek, új hidak, padok, csónakkikötő, vizesblokkok, nyilvános illemhelyek, közműfejlesztés, újabb játszótéri elemek, megújuló Fehér Hattyú büfé, szabadtéri kemence közösségi térrel a Kézművesek Háza mögött.

    Az első ütemmel 2021. nyarára végeznek, majd következhet a második ütem, melynek végére a korábbi beruházásokkal együtt néhány év alatt másfél milliárd forint értékben újulhat meg a Gébárti-tó környéke.

    Balaicz Zoltán polgármester kezdeményezésére, önkormányzati forrásból egy plusz gyalogösvény is létesül. Az érintetlen természeti értékeket kedvelők számára a tó mindkét ágának északi felén kialakítanak egy-egy ösvényt. A nyugati ágon 930, a keleti ágon 831 méter hosszúságban. A Ságodi- és a Szentmártoni-patakon palló biztosítja majd az átkelést. A meglévő természeti értékek megóvása miatt csak a nehezen járható részeken végeznek földmunkát, és csak ott ritkítják meg a növényzetet, ahol az a biztonságos haladáshoz szükséges.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában