Koronavírus Zalában

2020.04.29. 14:00

Provence és London – zalaiként, a koronavírus-járvány idején

A koronavírus sokak életét változtatta meg. A kanizsai Papp Krisztina párjával Franciaországban ragadt, míg a Londonban élő Kurta Lilla a munkája elvesztésétől tart.

Benedek Bálint

Kurta Lilla Londonban, mögötte a bevásárlóközpont előtt sorban állók láthatók Fotó: a szerző

Papp Krisztina

A kanizsai Papp Krisztina étrend-kiegészítőkkel foglalkozó cég nemzetközi hálózat-építőjeként a párjával március 12-én eredetileg tíz napra utazott Franciaországba, ám kénytelenek voltak maradni. Kétlaki életet élnek, Provence térségében Bandol településen is bérelnek lakást.

– Gyorsan történt minden, a megérkezésünk után két nappal lezárták a reptereket és kijárási korlátozást vezettek be, amit május 10-ig hosszabbítottak meg – mesélte. – A kisvárost kedvelik a turisták, kevés a helyi lakos, a megbetegedések száma is elenyésző. A hazai helyzethez hasonlóan bezártak az üzletek, még a posta is, csak az élelmiszer-üzletek és a gyógyszertár tart nyitva. Az elkeseredettség bűnt szült, nemrég egy patikából fertőtlenítőszereket és szájmaszkokat loptak. Az emberek nagyon komolyan veszik a kijárási korlátozásokat, melyhez ráadásul egy formanyomtatványt is le kell tölteni az internetről. Ebben kötelező vezetni, hogy milyen célból, hány órakor hagyta el valaki a lakhelyét. Ez lehet: egészségügyi séta, sport, családtag gondozása, bevásárlás és kutyasétáltatás. Ha ezt valaki megszegi, s a rendőr igazoltatja, még akár 4 ezer eurós bírságra is számíthat. A kétméteres távolságot is szigorúan betartják, a boltokba kevés vásárlót engednek be. Szájmaszkot és kesztyűt azonban többnyire pont az idősek nem viselnek.

Papp Krisztina: Az emberek betartják a korlátozásokat

Kurta Lilla

Néhány hónapja még a brexitről kérdeztük a szintén kanizsai Kurta Lillát, aki alig két éve él Londonban. Elmondta: London elcsendesedett, persze nem annyira, hogy egyetlen lelket sem lehet látni az utcán, de mindenképpen más a helyzet, mint amit megszoktak.

– A lezárást meghosszabbították május 7-ig, azután újra értékelik a szituációt – így Lilla. – Sokan a teljes karanténért kiáltanak, hiszen rengeteg ember nem akarja betartani az új szabályokat, sokan ugyanúgy mászkálnak, mintha semmi nem változott volna. Hallottunk híreket 15-20 fős csoportok feloszlatásáról és extrém helyzetben letartóztatásáról is. A boltokban bevezetett 2 méter távolságot sokan semmibe veszik és rengeteg veszekedés történik a biztonsági őrök és a vevők között. Nem egyszer nekem is rá kellett szólnom emberekre, akik közvetlenül a sarkamban toporogtak, türelmetlenkedve. A pánikszerű vásárlás befejeződött, azzal, hogy minden háztartásnak tartania kell egyfajta napi limitet. Vagyis egy termékből csak három darab vihető el, WC-papírból pedig egy csomag.

Lilla szerint most furcsa London. Az időjárás fantasztikus, nyári meleg van. A levegő érezhetőbben tisztább, nem olyan nehéz mint korábban, könnyebb lélegezni.

– Az emberek olyan dolgokat is kipróbálnak, mint korábban soha – fogalmazott. – Az okostelefonon van egy olyan alkalmazás, mellyel szórakoztató, zenés rövid videók készíthetők. Korábban is gyakran használtam, de azt veszem észre, egyre többen fiatalok és idősek is csatlakoznak. Lehetőséget ad a kreativitásra, a nevetésre, a virtuális együttlétre, új élmény, ami más helyzetben elképzelhető, hogy csak furcsa tekinteteket vonzana. Rendkívül szórakoztató és magasan addiktív, az ötletek, amik az emberek fejéből kipattannak, sokszor egészen zseniálisak.

Kurta Lilla Londonban, mögötte a bevásárlóközpont előtt sorban állók láthatók Fotó: a szerző

Lilla hozzátette: a jó dolgok mellett tragédiák is borzolják a kedélyeket. Nemrég első kézből tapasztalta meg, mennyire magányossá teszi ez a helyzet az embereket.

– Egyik munkatársam megpróbált öngyilkos lenni. Az élő emberi kapcsolat hiánya… Szerencsére túlélte, édesapja ideutazott Brazíliából, hogy vigyázzon rá. Ez csak egy a sok hírből, ami mostanában érkezik, a magány és az egyedüllét csendes ragadozó ezekben az időkben.

A munkájáról szólva elmondta: a kormány által biztosított fizetések megérkeznek időben, ez pont arra elég, hogy lakbért fizesse és élelmet vásároljon.

– A pub, ahol dolgozom, biztosít minket mindennap arról, hogy rendben leszünk. Teszik ezt annak ellenére, hogy a hírek szerint, ha részlegesen fel is oldják a lezárásokat, a hozzánk hasonló szolgáltatók az utolsókként nyithatnak ki.

Már hallottak arról is, hogy júliusnál előbb erre nem kerülhet sor. Lilla szabadidejében populáris karakterek realisztikus és képregénystílusú portréit, illusztrációit készíti. Ezeket rendezvényeken mutatta be, ám mindegyiket lemondták erre az évre. Egyetlen pozitívumként értékeli, hogy most sok ideje jut rajzolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában