Amint lehet, kinyitnak

2020.04.29. 08:00

Minden keszthelyi strand megújulva várja a vendégeket

Minden keszthelyi strand megújul idén. A munkálatok a napokban kezdődnek, több száz millió forintos pályázati támogatással.

Keszey Ágnes

A Helikon strand bejárati részének látványterve

Forrás: keszthelyi önkormányzat

Több százszázalékos támogatású pályázat segítségével kezdik meg a fejlesztéseket a keszthelyi strandokon. A fürdőhelyeket üzemeltető Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. a Helikon strand megújítására a Kisfaludy2030 Turisztikai Nonprofit Zrt.-től az egyik projektre 59, egy másikra több mint 55 millió forintot nyert. Itt megtörténik a bejárati épület tetőszerkezetének teljes cseréje és a belső terek átalakítása: új zuhanyzókat, vizesblokkokat, külön gyerek WC-t és baba-mama szobát alakítanak ki. A zöldterületeket feltöltik, füvesítik és kültéri családbarát öltözőkabinok kerülnek a területre. A vizes-

blokkoknak is helyt adó épület szintén megújul kívül-belül.

A Helikon strand bejárati részének látványterve
Fotó: keszthelyi önkormányzat

A Libás strandon a Kisfaludy-program 13 millió forintos támogatásával korszerűsítik a bejárati épület vizesblokkjait, és ide is telepítenek kültéri családbarát öltözőkabinokat. A Libáson a GINOP segítségével (a Balatoni vízi megállóhelyek létesítése programban) több mint 25 millió forintos támogatással 78 férőhelyes vízisporteszköz-tároló épül, melybe többek között SUP-ok, kajakok, kenuk, sárkányhajók és az ezekhez szükséges eszközök kerülnek.

A Kisfaludy-program keretében a Városi strandon 48,5 millió forintos támogatással az új kamikaze és anaconda csúszdához teljesen új pálya- és gépészeti rendszer, valamint részben új tartószerkezet készül. TOP forrásból kezdődik meg egy másik projekt, a társadalmi és környezeti szempontból fenntartható családbarát attrakciófejlesztés, melyhez az önkormányzat több mint 288 millió forint támogatást nyert. Felújítják a hátsó bejárati épületet, melyben két pénztár, elsősegély-helyiség, tárolók, vizesblokk, akadálymentes WC és ajándékbolt kap helyet. A csarnoképület egy része raktárként fog szolgálni a strandi eszközök, mobil berendezések szezonon kívüli tárolására. Az épület külső burkolata, aljzata, tartószerkezete és villamos rendszere is megújul. A fürdőhely középső részén lévő lapos tetős épület tartószerkezetét, aljzatát és tetőzetét ugyancsak korszerűsítik. Elbontják a régi öltözőket, majd a belső részben pelenkázós baba-mama szobát, gyermekjátszót és animációs helyiséget, új családbarát öltözőkabinokat alakítanak ki. Az épületben biztosítják a pihenőhelyet a vízi mentők részére és a helyet a strandkönyvtárnak. A sportpályák mellé könnyűszerkezetes vizesblokkot építenek, a villamosenergia-igényt napelemekkel biztosítják. A Városi strandra kerül egy 400 méteres napozóstég, a közelében vízi játszótér várja majd a gyerekeket. Nagy Bálint polgármester elmondta, hogy a munkálatok a napokban megkezdődnek. Hozzátette, hogy amint felelősséggel lehetőség lesz megnyitni a fürdőhelyeket, rögtön várják majd a vendégeket. A fejlesztések többsége addigra megvalósul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában