Koronavírus Zalában

2020.04.26. 07:00

Konyhai higiénia a járvány idején

Az élelmiszer- kezelés higiéniájának fokozása csökkenti a koronavírus- fertőződés kockázatát is, és sok tekintetben megkönnyíti életünket.

ZH

Fotó: pixabay.com

Forrás: Fotó: pixabay.com

Ezt szem előtt tartva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság és a TÉT Platform kiadványt állított össze Konyhai higiéniai és élelmiszer-biztonsági útmutató humán járványügyi veszélyhelyzet idején címmel, mely segíti a vásárlókat a biztonságos konyhai higiéniai és élelmiszer- biztonsági folyamatok kialakításában, betartásában.

- Legyen szó főzésről, étkezésről vagy egy kis lazításról, a konyha a családi élet központi színtere. Érdemes tehát kiemelt figyelmet szentelnünk tisztán tartására. Itt élelmiszereket dolgozunk fel. Akár járvány idején vagyunk, akár az átlagos mindennapokat éljük, elengedhetetlen megfelelő takarítása, főleg akkor, ha többen használják – mondta dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

A kiadvány a bevásárlás megtervezésétől kezdve a csomagolt és csomagolás nélküli élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök és egyéb termékek megvásárlásán, szállításán, tárolásán, előkészítésén és elkészítésén keresztül a maradékok tárolásáig és újrafelhasználásáig számos jó tanácsot kínál. Ugyanakkor szót ejt a mosogatás, a hulladéktárolás, a konyhai kisgépek higiéniája és általában a konyha mint élettér fokozott tisztán tartásának fontosságáról is.

A táplálkozással kapcsolatos tévhitek ilyenkor különösen károsak, ezért csatlakozott a kiadvány szerkesztéséhez a TÉT Platform. Antal Emese dietetikus, szociológus szerint a tudatos táplálkozás és az élelmiszerek megfelelő ismerete társadalmi szinten is hasznos.

- Ha pánikreakció és felhalmozás helyett a szakértők tanácsai alapján tájékozódunk, és kreatívan, a rendelkezésünkre álló élelmiszereket változatosan felhasználva állítjuk össze étrendünket, akkor nemcsak egészségesek maradhatunk, de a veszélyhelyzet élelmiszeripari, kereskedelmi hatását is csökkenthetjük – fogalmazott a TÉT Platform szakmai vezetője.

A Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, prof. dr. Rurik Imre szerint veszélyhelyzet idején is sokaknak segíthet a gyakorlatias konyhai tanácsokat összegző kiadvány.

- A táplálkozás alapvető élettani folyamat, amely nagy fokban befolyásolhatja egészségi állapotunkat. A mostani járványhelyzetben a szervezet védekezőképességének fenntartásában felértékelődik a változatos táplálkozás, a megfelelő konyhai higiénia, elkerülendő az ételfertőzés miatti megbetegedést vagy kórházba kerülést – mondja a társaság vezetője.

A kisokosban fellelhető témák hasznos gyakorlati tippeket adnak nem csak a kezdők számára, a már rutinosabb háziasszonyok is találhatnak új, a mindennapok során hasznosítható ismereteket benne.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában