Koronavírus Zalában

2020.04.01. 07:00

A polgárőrök segítenek az időseknek Zalaegerszegen

Mint arról már beszámoltunk a „Segít a város” kezdeményezés keretében támogatást kapnak azok a megyeszékhelyi, 70 évnél idősebb lakosok, akiknek nincs hozzátartozójuk, ismerősük, aki a napi tennivalókat elintézné helyettük a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás ideje alatt.

Arany Horváth Zsuzsa

Baranyai András és Hodosi Gellért az időseknek összekészített csomagokkal Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában, a csekkek feladásában segítenek, és egyéb halaszthatatlan, de személyes megjelenést nem igénylő ügyintézést végeznek a város polgárőrei, mintegy 50 fő. Hétfőn a déli órákban azokkal is találkozott fotóriporterünk, akik a polgármesteri hivatal munkatársai által telefonon vagy elektronikus levélben összegyűjtött bevásárlólistákat előzetesen leadták az akcióban részt vevő bevásárlóközpontnak, s az összekészített csomagokat éppen felvették az üzlet parkolójában.

A polgárőr szervezetet vezető Sándor Dénestől megtudtuk, ha pontos listát kapnak, a szupermarket dolgozói a délelőtti, időseknek fenntartott bevásárlói órákban összeállítják a személyre szabott csomagokat, amelyeket másnap, vagy aznap késő délután a polgárőrök ki is szállítanak. A gyors, zökkenőmentes bevásárlás lebonyolításához azt kérik az idősebb, egyedül élő zalaegerszegiektől, hogy ne csak úgy általában írják fel, hogy mire van szükségük. Nem elég például az, hogy tej, kenyér, a mennyiségek, fajták, típusok feltüntetésére is szükségük van mind a polgárőröknek, mind a bolt munkatársainak, hogy pontosan azt kapja mindenki, amit megszokott.

Baranyai András és Hodosi Gellért az időseknek összekészített csomagokkal
Fotó: Katona Tibor

Jó szolgálatot tesz, ha egy hétre előre kérik az élelmiszert az érintettek, így az áldozatos munkát végző polgárőrök az idővel jobban tudnak gazdálkodni, hiszen a listák begyűjtése, a csomagok felvétele, valamint célba juttatása körültekintő logisztikai gondosságot igényel.

A segítséget nyújtók saját maguk által beszerzett védőfelszerelésekkel igyekeznek vigyázni mindnyájuk egészségére, hogy mindvégig rendelkezésre tudjanak állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában