A társadalmi együttműködésről szól a gesztus

2020.03.12. 09:30

Véradó ünnepséget rendeztek Nagykanizsán

A Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete szerdán a Vasemberházban rendezte meg véradó ünnepségét, melyen a szervezet köszönetét fejezte ki azoknak, akik a véradásokon életmentő segítséget nyújtottak elesett embertársaiknak.

Benedek Bálint

Az ünnepség előtt a résztvevők a polgármesterrel beszélgettek. Balról Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője, Bodó László önkormányzati képviselő, Goór András a Vércsepp kabalafigurában és Balogh László polgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Balogh László polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket. Beszédében kiemelte, a véradók által megcselekedett minden egyes gesztus mint láthatatlan életszál a segítők életművét szövi meg a rászoruló emberek szívében. Mindez együttesen azt a köteléket erősíti, annak az összetartó hálózatnak a kiépülését jelenti, melyet úgy nevezünk: társadalmi együttműködés és szolidaritás.

– Az emberi együttműködés példaértékű magatartása, szimbóluma a véradás – fogalmazott a városvezető. – A vér nem állítható elő mesterségesen, jól tudjuk, kizárólag a segíteni akaró emberek nagyvonalú adományozása révén szerezhető be. És e pótolhatatlan gyógyszerben benne foglaltatik a szellemi, lelki összetartozás érzése mellett a fizikai kapocs is, ami a teljesség maga.

Az ünnepség előtt a résztvevők a polgármesterrel beszélgettek. Balról Szőlősi Márta, a Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezetének vezetője, Bodó László önkormányzati képviselő, Goór András a Vércsepp kabalafigurában és Balogh László polgármester Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A rendezvényt dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének igazgatója nyitotta meg. Mint elmondta, a véradók elismerése különösen fontos, hiszen ők valóban a vérüket adják embertársaik egészségéért.

– Lényeges, hogy az egészségügy megfelelő mennyiségű vérhez jusson – tette hozzá. – A megyében több helyszínen évente 13 ezer egységet tervezünk levenni, azonban ez nem mindig sikerül. A véradók átlagéletkora eléggé magas, jó lenne, ha a fiatalabbak is csatlakoznának, számítunk rájuk. Most a koronavírus új helyzet elé állított bennünket: aki nem Magyarországon volt, s most érkezett vissza, a vérbiztonság miatt harminc napig nem adhat vért.

Ezt követően Simán Éva, a Magyar Vöröskereszt dolgozói alapszervezetének elnöke lépett a mikrofonhoz, aki a véradás történetébe adott betekintést. Mint emlékeztetett: emberek között 1818-ban történt az első transzfúzió. Ezután rohamosan fejlődött az orvostudomány, s ma már könnyedén segíthetünk embertársainkon.

A rendezvény folytatásában az iskolásoknak szóló rajzpályázat díjait adták át, majd a véradók kaptak ajándékokat. Köztük legtöbbször, 156-szor adott vért Bodó László kanizsai önkormányzati képviselő, aki tudomása szerint ritkának számító, AB Rh-negatív vércsoportjával több embert megmentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában