Koronavírus Zalában

2020.03.20. 11:30

Tombol a járvány – Zalai fiatalok helyzetjelentése Berlinből és Angliából

A kanizsai Gerzsenyi Enikő szüleivel egy hétvégét töltött nemrég Berlinben, míg a borsfai Singh Eszter 13 éve él Angliában, jelenleg Birmingham mellett. A két hölgy szerint a koronavírus-járvány hatásai mindkét országra rányomják bélyegüket.

Benedek Bálint

Gerzsenyi Enikő rövid kirándulást tett Berlinben

A fővárosban élő Enikő még decemberben foglalta le s fizette ki az utat. A fiatal hölgy különösen figyelt a német járványügyi helyzetre, elutazásuk előtt az ország még nem tartozott a kritikus helyek közé. A hírek arról szóltak, hogy az ottani hatóságok megtették a megfelelő óvintézkedéseket, felhívták a lakosság figyelmét a higiéniai szabályok betartására.

– Akkor még a reptéren sem volt semmi komolyabb intézkedés, a repülőn megkérték az utasokat, hogy aki rosszul érzi magát, vagy érintkezett olyannal, aki a kritikusnak számító országok egyikéből jött, az mindenképp menjen orvosi ellenőrzésre – fogalmazott Gerzsenyi Enikő.

Gerzsenyi Enikő rövid kirándulást tett Berlinben
Berlinben minden kihalt, a templomokban sincs sok látogató
Fotó: ZH Archívum

Berlin belvárosában, a turisztikailag frekventált helyszíneken és az éttermekben is nyugalmat tapasztaltak. Néhány múzeumban fertőtlenítéseket végeztek, illetve az ajtóra ragasztott papírokkal hívták fel a figyelmet a védekezésre. A emberek nem viseltek maszkot. A későbbi intézkedések során aztán bezártak néhány nevezetességet.

Enikő, visszatérve Magyaroszágra, másképpen látja a helyzetet. Mint oly’ sokan, ő is otthonról dolgozik, könyvelő egy multinacionális cégnél. Szerinte a rohamosan terjedő vírus legjobb megfékezési módja, hogy aki teheti, otthon marad, ezzel is védve szeretteit.

A borsfai Singh Eszter 1999. június végén érkezett először Angliába. Azóta több helyütt megfordult, életvitelszerűen 2007-ben telepedett le a szigetországban. Évekig légiutaskísérőként dolgozott, hat esztendeje pedig indiai származású férjének segít pénzügyi területen, mellette egy csomagszállító cégnél logisztikai feladatokat lát el. Két gyermekük született, jelenleg a Birmingham melletti 300 ezer lakosú Coventry városában élnek.

Singh Eszter tizenhárom esztendeje él Angliában

– A koronavírus miatt egyre többen készülnek a világvégére, még itt is – fogalmazott Eszter. – Az emberek a tiltás ellenére felhalmoznak, az üzletekben a polcokról hiányoznak a kozmetikai szerek, a toalettpapír, a kézfertőtlenítő. Nem lehet kapni tésztát és sültbab-konzervet sem. S ahogy terjed a kór és növekszik a halottak száma, csak fokozódik a pánik. A bevásárolóközpontok előtt a parkolóban sorok kígyóznak, az emberek önkívületi állapotban mindent szeretnének megszerezni. Pedig jó lenne, ha a kevés pénzből élőknek is jutna. Az egyik jótékonysági szervezet jelentése szerint jelentősen csökkent az élelmiszeradományok száma. A szakszervezetek szerint nem kell számítani élelmiszer-hiányra, az árufeltöltés akadozik ugyan, de megpróbálnak nyugalomra inteni.

Eszter hozzátette: csomagszállító vállalatként nem pihenhetnek ilyenkor sem, ezért fertőtlenítőszerekkel védik a dolgozókat. A csomagjaik nagy részét kizárólag aláírással lehet átvenni. Ha kiderül valamelyik ügyfelükről, hogy karanténban tartózkodik, akkor nem mennek házhoz.

– A repülőjáratokat már törölték, húsvétkor jellemzően elutaztak az emberek, most erről le kell mondaniuk – folytatta. – Mi Indiába mentünk volna, de ott április közepéig felfüggesztették a turistavízumokat. A magyar intézkedésekhez hasonlóan az iskolákat bezárták, online folytatódik az oktatás, s az intézkedések szeptemberig szólnak. London vesztegzár alá kerül, a metrókat leállítják, s ha kell, bevetik a hadsereget is. Minden rendezvény elmarad, egy óriási indiai esküvőt is máskor tartanak meg. A miniszterelnök úgy gondolja, hogy a lakosság 60 százaléka megfertőződhet, ezért azt javasolta, hogy aki lázas és folyamatosan köhög, maradjon otthon egy hétig. A barátnőm leukémiával küzd, ezért négy hónapra karaténba helyezték az egész családjával együtt, most igyekszünk kisebb üzletekben bevásárolni nekik, hiszen nem léphetnek ki az utcára.

A WHO bírálta már a brit kormányt, hogy nem vették komolyan a helyzetet, pedig láthatják, mi történik a világban. Eszter úgy érzi, minden a lakosságon múlik, ők családilag felszerelkeztek, kézfertőtlenítő nélkül a gyermekeik nem mennek ki az utcára. Persze személy szerint ő is tart a fertőzéstől, hiszen éppen ilyen időszakban tavaly már kezelték tüdőgyulladással. Ha mindenki megfogadja, hogy minden tevékenység előtt kezet kell mosni, és betartják az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait, akkor talán csökkenthető a megbetegedések száma.

Amennyiben Ön is külföldön él, Zala megyéből származik, és megosztaná gondolatait az Ön országában uralkodó helyzetről, várjuk felvételét a [email protected] e-mail címre. Bővebb információért kattintson IDE!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában