A jelenség gyakori – vigyázzunk a kéretlen „küldeményekre”

2020.03.11. 15:00

Széncinege költ a postaládában?

A Magyar Ma­dártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben érkeznek információk postaládában fészkelő széncinegéről. A jelenség az egész országban gyakori, és márciusban lehet először számítani rá.

ZH

Postaládában fészkelő széncinegék

Forrás: mme.hu

Fotó: Orbán Zoltán

A civil szervezet közleménye szerint a madarak beköltözése billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtők felszerelésével, illetve párhuzamosan „B” típusú mesterséges odúk kihelyezésével előzhető meg. Ha a madarak már befészkelték magukat, távozásukig a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, hiszen a küldemények kárt tehetnek a kotló szülőkben, a tojásokban, a fiókákban. A fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi idejére alternatív levélgyűjtőt kell felszerelni.

Postaládában fészkelő széncinegék
Fotó: Orbán Zoltán / mme.hu

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj Magyarországon. Hagyományosan harkályodúkban költ, és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Sikerének hátterében többek között változatos táplálkozása és szaporasága áll, valamint az a képessége, hogy más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekre is beköltözik. Postaládák mellett találták már a fészkét korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában