Kossuth katonája leszek

2020.03.11. 17:30

Rekordszámú csapat vett részt a zalaegerszegi honismereti vetélkedőn

Rekordszámú nevező, összesen 26 csapat vett részt kedden a Kossuth katonája leszek című, megyei kitekintésű történelmi, honismereti vetélkedőn az Apáczai Csere János Művelődési Központban.

Magyar Hajnalka

A verseny résztvevői, az előtérben Dóra Csepke, Bognár Emma és Tóth Patrícia a Kölcsey-gimnáziumból

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit felelevenítő vetélkedő az általános iskolák felsőseit és a kis gimnazistákat szólítja meg.

A verseny résztvevői, az előtérben Dóra Csepke, Bognár Emma és Tóth Patrícia a Kölcsey-gimnáziumból Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Dala Hajnalka intézményegység-vezető elmondta, évtizedek óta nem váltott ki ekkora érdeklődést a tudáspróba, számos vidéki település is képviseltette magát. A feladatokat idén is Béres Katalin főmuzeológus, történész, a zsűri elnöke állította össze. Az értékelésben részt vett a honvédség képviseletében Ferge László őrnagy, a toborzóiroda vezetője, valamint a Kovács Bernadett, a rendező intézmény munkatársa.

A felkészüléshez ajánlott irodalomjegyzékben a Zalai Hírlap 1848–49-cel foglalkozó írásai is szerepeltek. Hat fel­adat várt megoldásra, ezek sorában újdonságként jelent meg a honvéd- és huszáregyenruha egyes darabjainak felismerése, továbbá megadott instrukciók alapján 48-as vonatkozású személyek, tények után szintén nyomozhattak az interneten a fiatalok.

A szoros versenyben a dobogós helyeket az egerszegi Ady-iskola csapatai szerezték meg: első helyen végzett a Zalai Honvédek, másodikon az Okostojások, harmadikon pedig A Haza Honleányai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában