szigorú szankciókat vezettek be

2020.03.22. 07:00

Koronavírus a nagyvilágban: Helyzetjelentést kaptunk Bajorországból

Markus Söder bajor miniszterelnök péntek éjféltől kijárási korlátozást vezetett be – tudtuk meg jelenleg külföldön élő olvasónktól.

zaol.hu

Mészáros-Németh Adrienn volt zalaegerszegi lakos jelenleg családjával él Lechbruckban férjével és két gyermekével. Szerinte hatalmas szükség volt a szigorításra, hiszen az emberek nem vették komolyan a helyzetet, sokan bicikliztek, túráztak sőt a játszóterek is tele voltak gyerekekkel, a cukrászdákban pedig fiatalok bandáztak.

Csak kivételes esetekben hagyhatják el a lakást

Az új szankciók értelmében a saját ingatlan vagy lakás elhagyása csak kivételes esetekben megengedett: például ha az ember dolgozni jár, orvoshoz, gyógyszertárba, postára vagy tankolni megy, pénzt vesz fel, állatot sétáltat illetve rászorulókon segít. Vásárolni csak a mindennapi igényekhez lehet, kizárólag egyedül, sportolni, sétálni azonban az egy háztartásban élő családtagoknak már lehet együtt. Elvált szülőknél a látogatás is kivételt képez a tilalom alól. A rendelkezés 14 napig lesz érvényben, aki pedig megszegi, akár 25 000 eurót is fizethet büntetésként.

Mészáros-Németh Adrienn

Bajországban jelenleg minden étterem és sörkert teljesen bezárva marad, akárcsak az építési és kertészeti központok, valamint a fodrászok. Tilos továbbá a kórházakba és az idősek-otthonába látogatni – ezt csupán néhány esetben tehetik meg a helyiek.

Rugalmasak a munkáltatók

Adrienn beszámolt róla, hogy az iskola és bölcsőde bezárások miatt férjével felváltva járnak dolgozni, mivel munkahelyükön nem lehet megoldani a home office-t.

A boltokon ez a kiírás figyelmeztet mindenkit a koronavírus-járványra.

- A lányunk első osztályos, 7,5 éves, a kisfiúnk pedig még bölcsődébe jár – a hónap végén lesz 3 éves. Mindketten itthon vannak, de szerencsére a munkáltatóink próbálnak rugalmasak lenni a gyermekes családokkal. Kétnaponta kapjuk e-mailben a kislányom tanárnőjétől a feladatokat, amelyeket mi ellenőrzünk. A lányom délelőtt tanul, a fiammal pedig játszunk, miközben a háztartást látom el. Nem könnyű, de nem is lehetetlen a helyzet, abban bizakodunk, hogy nem fog elhúzódni a tanév végéig, amely itt július 30-ig tart – nyilatkozta olvasónk.

Adrienn azt mondja, ők nem halmoztak fel nagyobb készleteket az élelmiszerboltok polcairól, de azért minden szükséges dologból van otthon. Nem is igen mozdulnak ki.

- Az elmúlt egy hétben csak az erkélyen játszottunk a gyerekkel, illetve egyszer elvittem őket a falutól messzebb eső tisztásra, ahol csak mi voltunk. Ennyi mozgás kellett. Ha jobb lesz az idő ismét megyünk, de csak a család természetesen – már ha akkor még lehetséges lesz – írta, majd hozzátette: reméli az emberek észbe kapnak és otthon maradnak, hiszen nem csak magunkra kell vigyázni, hanem mindenki másra is.

Jelentkezzen Ön is!

Ahogy korábban megírtuk, azoknak a külföldön élő, Zala megyei származású olvasóinknak a jelentkezését várjuk, akik rövid videóüzenetben beszámolnának nekünk országuk/városuk aktuális helyzetéről.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában