Koronavírus Zalában

2020.03.23. 11:30

Koronavírus a nagyvilágban: angliai beszámoló, nagykanizsai szemmel

A nagykanizsai származású Antal Alexandra Angliából számolt be az új koronavírus-járvány hatásairól.

Ujvári Klaudia

Alexandra 4 és fél éve él Angliában

Fotó: Antal Alexandra

Antal Alexandra jelenleg a Londontól nagyjából 200 kilométerre lévő Gloucesterben él. Elmondása szerint körülbelül február közepén jelent meg a koronavírus a szigetországban.

- Mindenki hallott már róla, de kezdetben nem nagyon foglalkoztak vele... Most azonban felgyorsultak az események itt a Brit-szigeteken – meséli Alexandra. – Március 16-tól számítva kivetettem 10 nap szabadságot, mivel áprilisig kötelező volt. Azon a hétfő reggelen úgy döntöttem, hogy Gáborkát, a kisfiamat nem viszem el a bölcsődébe, mondván legyen végig itthon velem azon a héten. Aztán kedden hívtak minket a bölcsiből, hogy március 31-ig ne is vigyük a gyermeket, mert találtak valakit, akinek magas láza volt bent.

Az intézkedés gondolkodásra késztette a szülőket.

- A szabadság után ugyebár vissza kellett volna mennem dolgozni, illetve a gyermek apukájának is. Tájékoztattam a főnököm a bölcsit érintő helyzetről, aki úgy írt be a rendszerbe, hogy karantén miatt leszek otthon egészen március végéig – vázolta a szituációt a zalai származású anyuka.

Alexandra 4 és fél éve él Angliában
Fotó: Antal Alexandra

- Szerdán a gyermekem nagynénje hívott, hogy teljesen kifosztották azt a szupermarketet, ahol vásárolni szoktunk. Az üzlet kongott az ürességtől: tej, kenyér, tojás, liszt, cukor, semmi sem volt. Talán mindez hagyján, viszont a babarészleg szintén kiürült. Kicsit féltem, hogy nem tudok mindent beszerezni a gyereknek.

Alexandra másnap reggel látta igazán az emberek arcán a pánikot és az eszeveszett vásárlásokat.

- A vásárlás végeztével a kisfiam apja eljött értem autóval, aztán kaptam egy üzenetet a testvérétől, miszerint a kollégája koronavírusos! Hirtelen átfutott az agyamon, hogy mi érintkeztünk a nagynénivel kedden... Mi a helyzet akkor, ha ő fertőzött lett, és átadta nekünk? Ezért jobbnak láttam, ha önkéntes karanténba helyezem magunkat, hogy ne kockáztassam a munkahelyemen a kollégáim, illetve a vendégek egészségét.

A brit kormány pénteken bejelentette, hogy minden iskola, óvoda és bölcsőde határozatlan időre bezár. A szombati adatok szerint közel 5000 megbetegedést regisztráltak az Egyesült Királyság területén.

- Szerintem későn hozták meg ezt a döntést. Napról napra egyre nagyobb mértékben nő a fertőzöttek száma – hangoztatta Alexandra, aki csak a lakásban élőkkel érintkezik. – Tanulunk és játszunk a gyermekemmel, skypeolunk az otthoniakkal, valamint a barátokkal, ismerősökkel.

Alexandra azt üzeni, hogy tartsátok be a korlátozásokat, amit a kormány előír, védjétek egymást mert sosem tudhatjátok, hogy ki a hordozó vagy a fertőzött. Tényleg csak akkor menjetek el otthonról, ha nagyon muszáj. Ez a vírus sajnos nem válogat.

Jelentkezzen Ön is!

Ahogy korábban megírtuk, azoknak a külföldön élő, Zala megyei származású olvasóinknak a jelentkezését várjuk, akik rövid videóüzenetben beszámolnának nekünk országuk/városuk aktuális helyzetéről.

Kapcsolódó cikkek:

További, koronavírussal foglalkozó megyei híreink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában