2020.03.26. 13:00
Június 20-ig várjuk olvasóink legkedvesebb receptjeit
Eldördült a startpisztoly, megkezdődött idei receptversenyünk. A tervezett kötet „Családok szakácskönyve olvasóink legjobb receptjeiből” címe is híven mutatja, hogy ezúttal az önök, illetve családjuk kedvenc ételeit várjuk.
Idén is több olvasónk főzhet majd együtt Prohászka Bélával
Fotó: Imre György
Egyedi recepteket is bátran küldjenek, ezek ugyanis színesítik az egyes kategóriákat. Szakács- és cukrásztippek, jó tanácsok is bekerülnek a kiadványba.
Főzni élmény, az pedig csodálatos érzés, ha főztünkkel örömet szerzünk családunknak. Egy finom étel, ételsor mellett jobb beszélgetni is, egy-egy finomság a családi együttlétet még kellemesebbé teszi. Idei szakácskönyvünk ennek szellemében készül.
A könyv lektora, a beküldött recepteket bíráló szakértő zsűri elnöke Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke. A hagyományos magyar alapanyagok iránt elkötelezett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező és a világ gasztronómiai trendjeiben, az új technológiákban is jártas szakácsról van szó.
– Nagyszüleink, szüleink rendszerint azokból az alapanyagokból készítettek ételeket, melyek otthon adottak voltak – hangsúlyozta Prohászka Béla. – Ma ezek az alapanyagok másodvirágzásukat élik. Emellett kinyílt a világ, régen nem ismert, ma már mindenhol beszerezhető húsokkal, halakkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszerekkel bővült a kínálat. Tehát arra biztatjuk kollégáinkat – mert receptbeküldő olvasóink társaink a könyvkészítésben –, hogy bátran nyúljanak régi ételekhez, és ,,öltöztessék” ezeket akár új köntösbe.
A szülők szeme fénye a gyermek. Sokszor az ő szájízük szerint főz az anyuka, az apuka. Várjuk gyermekeik kedvenceit, ami önöknek is ízlik. A gyerekek szívesen sürögnek-forognak a konyhában, így az általuk elkészített első étel receptjét is küldjék be, ehhez rövid családi történetet is csatolhatnak.
Prohászka Béla kitért rá: az albumban helyet kapnak a minden allergén anyagtól (például: glutén, laktóz, tojás, szója) mentes ételek is, az egészséges táplálkozást népszerűsítve. Ilyen módon elkészíthetők a hagyományos ételek is, melyek megfelelnek a magyaros ízlésnek.
A terveink szerint több olvasónk majd a séfekkel együtt készítheti el finomságát a szakácskönyv konyháján. A többi ételt is lefőzik, a süteményeket megsütik a mesterek. Vagyis, aki az albumban megjelentek szerint alkotja meg az adott ételt, azt kell kapnia, amit a recept ígér, a fotó mutat. Nyerhetnek is a receptjeikkel
A könyvbe bekerülő több mint 150 receptet szakértő zsűri választja ki. A beküldők között egy Sencor elektromos kuktát, egy Sencor aszalógépet és egy Heinner konyhai robotgépet sorsolunk ki. Várjuk receptjeiket az alapanyagokkal és az elkészítés leírásával, illetve a beküldő portréfotójával. A határidő: 2020. június 20. Receptjeiket, fotójukat e-mailben a [email protected], postai úton az 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. címre küldjék.