Hordjunk maszkot?

2020.03.23. 12:00

Jó tudni: a védőeszköz hamis biztonságérzetet adhat

A járványveszély miatt egyre többen hordanak szájmaszkot. Elkezdődött a házilagos gyártásuk is, azonban ezek ellen a legerősebb érv a szakemberek szerint, hogy hamis biztonságérzetet adnak.

Arany Gábor

Maszkokat varrnak a veszprémi színház dolgozói a kórház munkatársainak Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

Sokkal fontosabb, hogy akinek tünetei vannak, az maradjon otthon, ne barkácsolt vagy rosszul használt, hatástalan, egyszer használatos, de többször felvett szájmaszkkal felvértezve lépjen ki az utcára, mert ez inkább fokozza fertőzésveszélyt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint az egészségügyi (sebészeti) szájmaszkok anyaga baktériumszűrővel rendelkezik, amely egyes esetekben 98 százalékos, azaz megközelíti az FFP3D légzésvédő eszköz szűrési kapacitását. A légzésvédelem értelmezésében a biológiai tényezők áthatolásával szemben ilyen mértékű ellenállás sem jelent azonban teljes körű védelmet. A maszk ugyanis nem illeszkedik az arcra, emiatt nem zárja a légutakat, nem gátolja meg az alászívást. A szájmaszk védelmi képessége tehát az alászívása miatt nem értékelhető, ráadásul a helytelenül használt maszkok melletti réseken beszivároghat és ki is juthat a levegő. Ezért a kendő vagy a szövetmaszk szintén kevés védelmet nyújt, pláne ha úgy viselik a maszkokat, hogy az orrukat be sem fedik vele. Mindez a hagyományos sebészeti maszkokra, illetve a sálakra és egyéb textíliákra vonatkozik.

Bizonyos felszerelések, a részecskeszűrős speciális maszkok nagyobb védelmet nyújthatnak, de ezek viselése is csak betegeknek és egészségügyi dolgozóknak ajánlott. Az Egészségügyi Világszervezet útmutatása szerint aki egészséges, akkor viseljen maszkot, ha fertőzésgyanús személyt kezel. Más esetben maszkot viselni akkor kell, ha valaki köhög vagy tüsszent, de ekkor is a tartsa a lehető legnagyobb távolságot a többi embertől. A maszkok csak akkor hatásosak, ha alkoholos alapú kézfertőtlenítő használatával vagy szappanos vizes gyakori kézmosással kombinálják, mert az nem ismert, hogy mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, de az egyszerű fertőtlenítőszerek is biztosan elpusztítják.

Maszkokat varrnak a veszprémi színház dolgozói a kórház munkatársainak Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A maszk felhelyezése előtt alaposan kezet kell mosni alkoholos alapú fertőtlenítővel, szappannal és vízzel. A maszk fedje le a szájat, az orrot, ne legyen hézag az arc és a maszk között. Használat közben ne érintsük meg a maszkot, ha mégis, a kezet fertőtleníteni kell. A maszkot rendszeresen cserélni kell, ajánlatos 2-3 óránként, vagy amint nedvessé válik, és ne vegyük fel újra a már használtat. Miután levettük, fertőtlenítős folyadékkal mossuk meg az arcunkat, a hajunkat is töröljük át, csak azt követően vegyük fel az újat. A maszk végszükség esetén mosással, vasalással fertőtleníthető, de fontos tudni, hogy a vírusok elleni védekezésben így sem nyújt teljes védelmet. A maszk eltávolításakor hátulról kell lehúzni, az elejéhez ne érjünk, és duplán zacskóba téve azonnal zárt tartályba kell dobni. Ezután alapos kézmosás, kézfertőtlenítés következzen! Ha valaki koronavírusos beteg, akkor valóban hordania kell maszkot, hogy csökkentse az esélyét annak, hogy az őt ápolókat megfertőzze. Ezen túlmenően a legfontosabb szabályok: aki köhög vagy tüsszent, a könyökhajlatába vagy papír zsebkendőbe tegye, amit azonnal kidob. S miért a kézmosás a legfontosabb? Elég végiggondolni, mi mindenhez érünk hozzá a mindennapokban, a legkoszosabb részünk a kezünk, amivel önkéntelenül nyúlunk az arcunkhoz naponta több tucatszor. Ezért a rendszeres kézmosás hatékonyan csökkenti annak kockázatát, hogy tárgyak közvetítésével kerüljön a vírus a szervezetünkbe. A világhálón terjedő házilagos „vírusellenes” megoldásoktól pedig tartózkodjunk, különösen, hogy vannak már olyan fórumok, ahol szakértőktől kaphatunk tanácsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában