Bírálat

2020.03.03. 07:00

Főként a fajtaborok kaptak aranyérmet Pusztaszentlászlón

Ha jól sikerül egy évjárat, az általában a fajtaboroknak kedvez. A 2019-es év is ilyennek tekinthető, ennek okán főleg a fajtaborokat jutalmazták arany minősítéssel a szombaton megtartott bírálaton a zsűri tagjai.

Gyuricza Ferenc

Munkában a zsűri, balról Pampetrics György, Varga Eszter és Szabó László

Fotó: Gyuricza Ferenc

A közép-zalai községben évről évre jobb eredményt érnek el a gazdák, köszönhetően többek között annak a támogató és háttérmunkának is, amit az Újhegyi Borbarátok Egyesülete koordinál a minőségi szőlőtermelés érdekében. Kaj István, a község polgármestere, az egyesület elnöke úgy fogalmazott: bár szűkülnek a birtokok, és egyre kevesebb a termőterület, Pusztaszentlászlón igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a bortermelés kultúrája megmaradjon, illetve a minőség felé mozduljon el. Az évek során elvégzett munka a polgármester szerint mára megyei szintre emelte a helyi gazdák által készített borokat, már csak ezért is örömmel látják mindazon termelőket, akik szőlőművelésre vállalkoznak.

Munkában a zsűri, balról Pampetrics György, Varga Eszter és Szabó László
Fotó: Gyuricza Ferenc

Az idei borbírálatra 43 mintát neveztek, ezek többsége fajta- vagy házasított bor volt, a hagyományos birtokbor ezúttal már a felét sem érte el az összmennyiségnek, 17 ilyen minta került csupán a háromfős zsűri elé. A Varga Eszter borász, a Zalai Borút Egyesület elnökségi tagja, Pampetrics György borász-borkereskedő és Szabó László nyugalmazott kertészmérnök alkotta grémium elégedett volt a tapasztalatokkal. Mint mondták, a pusztaszentlászlói bírálaton ezúttal magasabb volt a mérce, mint általában egy-egy falusi borversenyen. Külön kiemelték, hogy a vörösborok esetében a savak besimultak, a fehérek legtöbbjénél pedig az ilyenkor még általában tapasztalható nyers érzetnek nyoma sem mutatkozott.

A 43 mintából 19 kapta meg a legmagasabb, vagyis az arany minősítést. Ezüsttel 15, bronzzal kilenc bor készítőjének munkáját ismerték el a versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában