Merítsünk erőt saját múltunkból!

2020.03.16. 07:00

A veszélyhelyzet árnyékában is megemlékeztek az 1848/49-es eseményekről

Ahogy országosan, úgy Zalában is visszafogottan ünnepelték tegnap március 15-ét. Sok helyen csak néma főhajtással adóztak a hősök emléke előtt, de akadtak települések, ahol ünnepi beszédek is elhangoztak.

MH, BB, KÁ, AG, MIR

Fotó: Pezzetta

Zalaegerszegen vasárnap a Csány-szobornál koszorúzással és csendes főhajtással tették ezt a megyeszékhelyi közélet vezetői. Balaicz Zoltán polgármester rövid köszöntőjét követően a városvezetők csoportja, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, valamint a Fidesz– KDNP önkormányzati frakciója helyezte el az emlékezés virágait.

Fotó: Pezzetta

 

Zalakaroson a városi megemlékezést tegnap hagyományosan a városháza melletti Batthyány-szobornál tartotta meg az önkormányzat. A koronavírus-fertőzés miatt csendes, visszafogott körülmények között hajtottak fejet a márciusi hősök előtt. Az ünnepi beszédet Sinkovics Norbert, a Zalakarosi Közösségi Ház és Könyvtár igazgatója tartotta. Beszédében azt javasolta: napjaink problémáinak átvészeléséhez merítsünk erőt a múltból.

– Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt március 15-e megünneplése – fogalmazott. – Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat, a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Ezeknek az eseményeknek köszönhetjük többek között himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest lett.

Zalakaroson Sinkovics Norbert volt az ünnepség szónoka
Fotó: Szakony

 

Nagykanizsán a kihirdetett veszélyhelyzet miatt minden hivatalos esemény elmaradt. Viszont Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár a Kanizsai Lovasklub Hagyományőrző Császár Huszárai vezetésével néma főhajtással emlékezett a hősökre. A zászlófelvonást követően a Kossuth-szobornál is elhelyezték koszorúikat.

Nagykanizsán Cseresnyés Péter államtitkár és Balogh László polgármester koszorúzott a Kossuth-szobornál
Fotó: Szakony

 

Keszthelyen több ünnepi eseményt is terveztek március 15. alkalmából, azonban az ismert járványügyi helyzet miatt mindegyik elmaradt. A keszthelyi önkormányzat azonban párperces csendes megemlékezést tartott. Vasárnap reggel a Bem József utcában lévő Petőfi-emléktáblánál gyűltek össze a képviselő- testület tagjai, ahol jelen volt Manninger Jenő országgyűlési képviselő is. Megkoszorúzták az emléktáblát, s néma főhajtással tisztelegtek nemzeti ünnepünkön.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere helyezett el koszorút a Petőfi-emléktáblánál
Fotó: Keszey Ágnes

Letenyén a március 15-i megemlékezés ünnepi szentmisével vette kezdetét a Szentháromság római katolikus templomban, a misét Aigner Géza plébános vezette. Ezt követően a Bajcsy utcai temetőben került megkoszorúzásra 1848 letenyei hőse, Folly Bernát honvédtüzérszázados síremléke. A sírkertben Folly Bernát életútjáról Dömők József képviselő emlékezett meg. Ezt követően a főtéren lévő Kossuth-emlékoszlopnál csendes koszorúzással emlékeztek meg a hősökről. Dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazgató jelen volt a letenyei ünnepségen, de beszédét nem mondta el. A koszorúzás végén a jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt.

A letenyei Kossuth-emlékoszlopnál koszorút helyezett el Mikóné Farkas Ildikó alpolgármester, Farkas Szilárd polgármester és dr. Vándor László
Fotó: Mirkó Imre
Pacsán dr. Benedek Karolina jegyző mondott beszédet
Fotó: ZH

Pacsán a szoborparkban tartották a város március 15-i megemlékezését, amelyen közel nyolcvanan vettek részt. Ünnepi beszédében dr. Benedek Karolina jegyző kiemelte, a forradalom és szabadságharc elindította a megtisztulást, még ha a rég várt csoda nem is azonnal következett be. A forradalom egyesítette a nemzetet és előkészítette a bölcs kiegyezés lehetőségét, ami példátlan fejlődést biztosított hazánknak. Szavait koszorúzással egybekötött néma főhajtás követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában