Járvány idején

2020.03.25. 09:00

A védekezés és az ellátás megszervezése megtörtént a zalai kis falvakban

Az egyre terjedő vírusfertőzés miatt kialakult helyzetben a zalai kis falvakban is megszervezték a védekezést, a rászorulók ellátását. Hat Zalaszentgrót környéki önkormányzatnál érdeklődtünk a kialakult gyakorlatról.

Szalay Csaba

Takács Lászlóné, Nagygörbő polgármestere elmondta, hogy szórólapon minden háztartáshoz eljuttatták a teendőket, a község honlapján és Facebook-oldalán részletesen ismertetik a vírus elleni védekezéshez szükséges legfontosabb információkat, felsorolják azokat a címeket és telefonszámokat is, ahol segítséget kérhetnek a lakók. A falugondnokon kívül fiatalabb családok is bevásárolnak, gyógyszereket váltanak ki az időseknek. A lakosság fegyelmezetten viselkedik.

Nem ilyen kedvező a helyzet Zalaszentlászlón. Bohár István polgármester szerint a többség otthon tartózkodik, de vannak felelőtlenek, akik utazgatnak, nem törődve a fertőzésveszéllyel. Az önkormányzat által üzemeltetett konyha, amely két idősotthont lát el, és biztosítja a szociális étkeztetést, folyamatosan működik, az időseknek házhoz viszik az ebédet. Nyersanyagkészletük elegendő, igyekeznek raktározni is. Aki igényli, annak beszerzik a kért gyógyszert, élelmiszert. Ebben a „felső boltos” is segít.

Sümegcsehin a rászoruló idősek benne vannak a szociális ellátórendszerben, többen pedig családon belül megkapják a szükséges segítséget, tájékoztatta lapunkat Sziva Erika polgármester. A szociális gondozó és a falugondnok folyamatosan tartja a kapcsolatot az idős emberekkel, a háziorvos pedig azonnal jelzi, ha problémát tapasztal. A rászorulóknak ebben a faluban is kiszállítják az ebédet és kiváltják a gyógyszereket.

Nagy Ferenc polgármester szerint Türjén könnyebb a helyzet (annak ellenére, hogy volt fertőzött személy), mert öt gondozónő dolgozik, és 40 személlyel amúgy is rendszeres kapcsolatban áll. A lakosságnak felajánlott lehetőségeket alkalmanként egy-egy idős ember igényli.

– Mindenkinek segítünk a gyógyszer és egyéb dolgok beszerzésekben, akkor is, ha nem tartozik a szociálisan rászorulók közé – mondta.

Zalabérben folyamatosan gyűj­tik azoknak az adatait, akik rászorulnak a segítségre, jelezte Kozma Ferenc polgármester. Akik kérték, azoknál működik a házi segítségnyújtás, amit a Vöröskereszt biztosít. A lakosságot szórólapokon tájékoztatták, hogy kihez fordulhatnak kéréseikkel, az étkeztetést biztosítják azoknak, akik igényelték. A képviselő-testület egyik tagja folyamatosan kapcsolatban van az idősekkel. Az emberek figyelnek egymásra, a polgárőrség aktívan dolgozik.

Halek László pakodi polgármester arról számolt be, hogy a veszélyhelyzetre felkészültek a hivatal dolgozói, gépkocsi is rendelkezésre áll. A lakosság tájékoztatása megtörtént, de eddig még senki nem kérte a segítségüket.

A szentgróti járási idősek tanácsa tagjai a veszélyeztetett korosztályba tartoznak ugyan, de figyelnek a környezetükben élő idősekre. Figyelmeztetik őket a helyes magatartásra, a személy- és vagyonbiztonság fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában