Jótékonysági bállal ünnepeltek Zalaegerszegen

2020.02.16. 11:30

Tettek már sok csodát – Tízéves a koraszülöttmentő alapítvány

Szombaton jótékonysági bállal ünnepelte 10 éves fennállását Zalaegerszegen a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány, amely hiánypótló feladatokat lát el a nyugat-magyarországi régióban a koraszülöttmentés, valamint a gyermekintenzív gyógyítás és rehabilitáció területén.

Magyar Hajnalka

Dóra János, Kovács Lászlóné, Tóth-Vörös Mónika, Császár Rita, Válicsné Gergye Ibolya, dr. Gárdos László, dr. Elmont Beatrix, Steven Dick és Douglas Arnott a díjátadót követően a bálteremben

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Az Arany Bárány télikertjében megtartott jubileumi bál fővédnöke Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete volt, akit helyettese, Steven Dick képviselt. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Douglas Arnott, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány elnöke is, mely szervezet adományaival támogatja a magyar gyermekellátást, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház gyermekosztálya összesen 3 millió forint értékben kapott már tőlük műszereket.

Az est dudaszóval kezdődött, e gesztussal tisztelegtek a szervezők az est skót nemzetiségű vendégei előtt.

Elsőként Dóra János, az alapítvány kuratóriumi elnöke mondott köszönetet támogatóiknak és önkénteseiknek, majd az alapító, dr. Gárdos László osztályvezető főorvos tekintette át a 10 év főbb eredményeit, kiemelve, hogy a szolgálat a 10 év alatt 1500 alkalommal mentett gyermekéletet. Rávilágított arra is, hogy számos, ma a magyar neonatológia élvonalába tartozó szakember az Egyesült Királyságban tett szert olyan tudásra és tapasztalatra, amellyel hozzájárult a magyar koraszülött ellátás fejlődéséhez, a csecsemőhalálozás csökkentéséhez. Két ilyen szakember vendége is volt a bálnak.

Dóra János, Kovács Lászlóné, Tóth-Vörös Mónika, Császár Rita, Válicsné Gergye Ibolya, dr. Gárdos László, dr. Elmont Beatrix, Steven Dick és Douglas Arnott a díjátadót követően a bálteremben Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Steven Dick nagykövet-helyettes, bár csak néhány hónapja tanulja nyelvünket, magyarul köszöntötte a bálozókat. Az alapítvány nevének tiszta kiejtésével nyílt színi tapsot aratott...

Sasvári Sándor színművész és életüket koraszülöttként kezdő gyerekek műsora következett ezután, mialatt a kivetítőn „korababák” sikertörténeteit láthattuk. A Tettünk már sok csodát című összeállítás szemléletesen illusztrálta, hogy a 800 grammos csöppségből is válhat életerős gyermek.

Adományok felajánlása következett. Elsőként Vigh László országgyűlési képviselő tette meg hagyományos 100 ezer forintos felajánlását, bejelentve, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ugyanennyivel támogatja az alapítványt. A továbbiakban Burján Richárd és felesége 200 ezer forintot, Zrinszki István 300 ezer forintot, Nagy András 100 ezer forintot ajánlott még fel. A későbbiekben Douglas Arnott is jelezte, a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány idén is hozzájárul 1,5 millióval a gyermekellátáshoz.

Az est hivatalos fejezetét az alapítvány ösztöndíjainak átadása zárta. A „Gyógyító mosoly, hűséggel az itthoni gyermekgyógyászatért” orvos ösztöndíjat dr. Elmont Beatrix, a „Tündérkéz, odaadó gondoskodással a gyermekekért„ nővér ösztöndíjat pedig Császár Rita, Tóth-Vörös Mónika és Válicsné Gergye Ibolya érdemelte ki. Az új elismerésként bevezetett „Lelkes segítő” díjat Kovács Lászlóné kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában