Hogyan vizsgázott a közlekedési morál?

2020.02.25. 17:30

Teszteltük Zalaegerszeg veszélyesebbnek ítélt gyalogátkelőhelyeit – Íme az eredmény (videó)

Olvasóink javaslatait, illetve saját benyomásainkat alapul véve, a közelmúltban körültekintően tanulmányoztuk a megyeszékhely gyalogátkelőhelyeit.

Somfai Patrícia, Ujvári Klaudia

Egyik állomásunk, a Platán sori átkelő

Fotó: zaol.hu

Sajnálatos módon az utóbbi időszakban sűrűn olvashattak oldalunkon balesetekről, melyek között előfordult gyalogosgázolásról szóló hír is. Többek között emiatt éreztük úgy, hogy fontos felhívni a figyelmet az átkelés veszélyeire. Olvasóink ötleteire hagyatkozva azokra a helyszínekre összpontosítottunk, melyeknél nem található közlekedési lámpa. A teszt során igyekeztünk a lehető legkevesebb fennakadást okozni a lüktető közlekedésben.

Egyik állomásunk, a Platán sori átkelő
Fotó: zaol.hu

Az érdeklődés középpontjába leginkább a Kovács Károly tér és a Parkolóház sarkánál található zebrák kerültek. A veszélyességi rangsorban előkelő helyen végeztek az Ady és a Kisfaludy utca, valamint a Kossuth és Petőfi utca kereszteződésénél található gyalogátkelőhelyek, illetve a Platán soron, a régi ruhagyári ABC-hez vezető átkelőhely.

Mi kipróbáltuk őket, mutatjuk az eredményt!

A Kossuth és Petőfi utca kereszteződése

Éppen tesztünk kezdete előtt egy órával történt baleset a kereszteződésben, mely indokoltabbá tette, hogy ellátogassunk ehhez a szakaszhoz. Első körben tehát a belvárosban tettük próbára az autósok figyelmét és türelmét. Tavaly ennél a kereszteződésnél ütöttek el egy gyalogos házaspárt, amint a zebrán mentek át. Mi hétfőn, a kora délutáni órákban jártunk az átkelőnél, de már élénk volt a forgalom. Mondhatni a város szívében voltunk, ahol nagyon gyorsan feltorlódhat a forgalom, ezért mindenki igyekszik hamar elhagyni a kereszteződést. A Petőfi utcáról érkező autósoknak a kikanyarodás kisebbfajta kihívás, hisz autók egyfolytában érkeznek a Kossuth utcáról, a gyalogosok pedig folyamatosan közelítenek a gyalogátkelőhelyhez. Amikor arra jártunk, szinte nyomban átengedtek minket az autósok.

A Kosztolányi és a Kovács Károly téri gyalogátkelőhelyek

Vizsgálatunk következő tárgya a kicsit sem veszélytelen Kosztolányi és Berzsenyi út kereszteződése volt. Mivel a Kosztolányi út ezen a szakaszon többsávos, és jellemzően nagyobb sebességgel haladnak az autók, mint ami megengedett, ezért az átkelés cseppet sem egyszerű, körültekintést igényel mind a két fél részéről. Ottjártunkkor több sofőr is rendes a gázpedálra lépett a Kosztolányi úton, ám a zebrához érve mindenki kivétel nélkül megállt.

Az Ady és a Kisfaludy utca kereszteződése

Ezt követően szintén a városközpontban található csomópontot vettük górcső alá, mely igazán forgalmas az Ady-iskola iskola közelsége miatt. Itt a gyalogosok számtalan alkalommal megtörik az úton folyó forgalmat. Ám legnagyobb meglepetésünkre, már a járdáról érzékelték az elindulási szándékot, és az esetek többségében jóval előre megálltak, mintsem hogy leléptünk volna az úttestre. Az autósok udvariassága ellenére, itt kiemelten fontos a figyelmes közlekedés az iskolába járó sok gyerek miatt.

Nem elég hangsúlyozni: Nézz körül!
Fotó: zaol.hu

A Platán soron a régi ruhagyári ABC-hez vezető átkelőhely

A város egyik legrettegettebb átkelőhelyéhez érkeztünk utolsó állomásként. Itt az átkelést nehezíti a sok fa, amitől kevésbé jól látható a gyalogos a sofőr számára, illetve a hatalmas forgalom, ami a több, mint 1 km hosszú szögegyenes úton felettébb gyors tempóban folyik. Ezen a részen többször is kipróbáltuk az átkelést, ami szintén meglepő eredményt hozott, hisz szinte kivétel nélkül zökkenőmentesen átengedtek minket. Többedik átkelésünk alkalmával viszont az egyik sofőr ingerülten dudált ránk, vagyis a szabályosan átkelő gyalogosokra. Ettől eltekintve megállapíthatjuk, hogy a zalaegerszegi közlekedési morál sokkal jobban vizsgázott, mintsem vártuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában