75 fiatal vett részt rajta

2020.02.14. 13:00

Tehetségkutató versenysorozat Lentiben

A megyei sakkszövetség által szervezett Tehetségpont versenyt tartották meg az elmúlt hétvégén a művelődési központban, a megméretésen 75 fiatal vett részt.

Korosa Titanilla

A legutóbbi fordulóban 75 fiatal vett részt, elöl balról az egyik győztes, Morován-Szabó Lőrinc

Fotó: Korosa Titanilla

A nyolc versenyből álló sorozatnak a tehetségkutatás a célja. Korábban már négy fordulót lebonyolítottak a megyében, az ötödikre Lentiben került sor. A gyerekek négy korcsoportban játszottak: 8, 10 és 12 év alattiak, illetve a 12–18 évesek. Minden versenyző öt mérkőzést játszott le.

A legutóbbi fordulóban 75 fiatal vett részt, elöl balról az egyik győztes, Morován-Szabó Lőrinc
Fotó: Korosa Titanilla

Mint azt a szervezők részéről Süket Ferenc, a Lenti TE sakkszakosztályának elnöke elmondta: egy-egy ilyen eseményre 70-80 fiatal sakkozó gyűlik össze a megyéből, ami mutatja a sakk népszerűségét.

– A Tehetségpont versenyre bármelyik iskolás nevezhet, nem csak egyesületek igazolt játékosai, az a cél, hogy minél többen megszeressék a sakkot. Legtöbben Nagykanizsáról és Zalaegerszegről érkeztek, illetve a lentiek húszan képviseltették magukat – mondta.

Hozzátette, a lenti sakkozók a korábbi zalaegerszegi fordulóban első és harmadik helyet is szereztek.

– Az egyesületi keretek mellett iskolákban is működik sakkszakkör, ahol gyakorolhatnak a gyerekek, illetve van intézmény a megyében, ahol az órarendbe is beépítették a sakkot. A Tehetségpont versenyek mellett zajlik a diák­olimpia is, a helyi Vörösmarty iskola alsó tagozatos csapata megyei bajnok lett, ők mennek tovább az országos versenyre. Az intézményben negyven gyermek sakkozik, közülük húsz jár külön edzésre is – magyarázta.

A Tehetségpont versenyen lányok és fiúk együtt versenyeztek, de a legjobbakat korcsoportként, illetve nemenként is külön díjazták. A következő fordulót március 7-én Zalakaroson rendezik meg. A sorozat végén a legjobb két versenyző bekerül Zala megye válogatottjába, ők az országos versenyen mérethetik meg magukat.

Eredmények: 8 év alattiak: 1. Morován-Szabó Lőrinc (Lenti), 2. Beledi Bence (Zalaegerszeg), 3. Lukács Levente (Lenti). 10 év alattiak: 1. Beznicza Mira (Keszthely), 2. Brnadiae Grga (Csáktornya), 3. Szabó Zsombor (Zeg). 12 év alattiak: 1. Beznicza László Bodó (Keszthely), 2. Varga Márkó (Nagykanizsa), 3. Nagy Márk Zsolt (Nagykanizsa). 12–18 évesek: 1. Dragina Alex Marcell (Nagykanizsa), 2. Rétai Balázs (Alsónemesapáti), 3. Peresztegi-Szakály Bálint (Zeg).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában