Valós veszélyek az internet világában

2020.02.21. 14:00

Virtuális világ, személyes beszélgetés, TikTok és titkok

Instagram , tiktok, mém- néhány kifejezés, mely a mai fiatalok számára természetes. De vajon a szülők tisztában vannak-e, hogy milyen tartalmakat néznek a világhálón gyermekeik, s milyen csevegéseket folytatnak? Veszélyek is leselkedhetnek rájuk a virtuális világban – ezek megelőzéséről tartott előadást a napokban dr. Baracsi Katalin internetjogász.

Keszey Ágnes

Sznopek Veronika és dr. Baracsi Katalin

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

A biztonságos internetezés napjához kapcsolódva

A Zala Megyei Rendőr-Főkapitányság is csatlakozott az Európai Unió Safer Internet Programjához, melyben felhívják a figyelmet az online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára. A biztonságos internetezés napjához kapcsolódva Zalában is több előadást szervezett a rendőrség, melyeket dr. Baracsi Katalin internetjogász tartott. Zalaszentgróton az Egészségfejlesztési Iroda támogatásával az általános iskolás diák rendhagyó tanórákon vehettek részt, Keszthelyen az önkormányzat együttműködésével valósult meg a program, melyen a középiskolásokhoz szólt a szakember.

- A leggyakrabban az online zaklatás fordul elő: már az általános iskolák alsóbb osztályaiban is. Leginkább az iskolatárs megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése jelent problémát. Legutóbb egy 12 éves lány hozott létre több „álprofilt”, amelyről sértő, bántó üzeneteket továbbított. A gyerekek szívesen fogadják a tanácsainkat és örülnek, hogy tudnak velünk beszélgetni erről a témáról. Nagyon gyakran kérnek segítséget, de az is előfordul, hogy ők tanítanak, mutatnak valami újdonságot-összegezte lapunknak a megyében tapasztaltakat Sznopek Veronika bűnmegelőzési tanácsadó, a rendezvények szervezője. E veszélyek tehát nem valami távoli világban, vagy csak filmekben előforduló jelenségek, a zalai fiatalok is ugyanúgy veszélybe kerülhetnek az internet használatakor. Ám azt mindenképpen tudni kell, hogy világhálón fellelhető tartalmak, a közösségi oldalak, alkalmazások, a kommunikációs csatornák segíthetnek mindenkit a tudás gyarapításában, az információkhoz jutásban és az egymással való kapcsolattartásban. De ehhez ismerni kell a hiteles információforrásokat, és az előnyök mellett a lehetséges veszélyeket is. Ezekre hívta fel a figyelmet dr. Baracsi Katalin interaktív előadásában, mely után a szakemberrel beszélgettünk. Sok olyan kifejezés is elhangzott, melyek a fiataloknak és a gyakorlott internethasználóknak ismerősek, ám sokaknak idegenül csengenek. Természetesen ezeket is megismertette az internetjogász. S bár a fiatalokat célozták meg az információkkal, ám az elhangzottak kortól függetlenül mindenkinek fontosak és tanulságosak. Az előadás középpontjában az adatbiztonság és az adatvédelem állt, hiszen az interneten elképzelhetetlen mennyiségű adat és információ kering.

Sznopek Veronika és dr. Baracsi Katalin
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

- Ezek között van olyan, amit mi magunk önként adunk meg, például amikor készítünk egy e-mail címet, vagy regisztrálunk egy közösségi oldalra. De számos olyan tartalom is kering rólunk a világhálón, amihez nem adtuk a hozzájárulásunkat, sőt talán nem is tudjuk, hogy léteznek rólunk ilyenek. Előfordulhatnak a tartalmak között olyanok, amelyek akár kellemetlenek, sőt kínosak is lehetnek. – hívta fel a figyelmet dr. Baracsi Katalin. S máris egy újabb fogalommal ismerkedhetünk mindezek kapcsán. A doxing a személyes adatok engedély nélküli közzététele.

-Nem csak arra kell vigyázni az interneten, hogy magunkról ne adjuk ki a lakcímünket, telefonszámunkat, hanem arra is, hogy a rólunk készült képek, videófelvételek hogyan kelnek önálló életre. A mai fiatalság vizuális kultúrában él, a fotók és filmek nagy információértékkel bírnak. Sokukról készül szelfi (önfotó, önarckép), összeállnak csoportképre. De kevesen tudják a szabályokat, hogy engedélyt kell kérni egy fénykép elkészítéséhez, meg kell mondani a másiknak, hogy hol és hogyan fogom felhasználni a képet. Az sem köztudott, hogy ha valaki engedélye nélkül jelenik meg egy felvétel, akkor jogi segítséget kérhet, mert ez a személyiségi jogok megsértése – ismertette az internetjogász.

Elég, ha rákeresünk a nevünkre

A szakember rögtön segítséget is adott mindezzel kapcsolatban. Mint ahogy bárki más, mi magunk is megtalálhatjuk ezeket, elég ha rákeresünk a nevünkre egy keresőben, vagy alkalmazásban. Még ennél is többet tudhatunk meg magunkról és internetes tevékenységükről, ha bejelentkezünk a Google Takeout szolgáltatásba, s lekérjük az internetes jelenlétünkkel és tevékenységekkel kapcsolatos adatokat. S ha olyat találunk, amelyet nem szívesen látunk, s nem szeretnénk, hogy mások lássák, magánszemélyként (vállalkozások nem) kérhetjük ennek eltávolítását a Google-tól. Ám azt tudnia kell mindenkinek, hogy ami az internetre felkerül, az önálló életet él. Ebből aztán rengeteg probléma, olykor tragédia is születhet.

Dr. Baracsi Katalin az internet veszélyeire hívta fel a fiatalok figyelmét
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-Egy kép vagy videófelvétel elindíthat internetes zaklatást. A zaklatás fő jellemzője, hogy nem egyszer történik valamilyen fenyegető eset, hanem folyamatról van szó és alapvetően a biztonságba vetett hite, a biztonságérzete rendül meg az embernek. Már az első jeleknél, amikor az emberben valamilyen rossz érzés keletkezik, akkor kell megállítani. Például amikor olyan jellegű üzeneteket kap, olyan kérésekkel bombázzák, ami számára kellemetlen és kínos, akkor azonnal segítséget kell kérni- hangsúlyozta dr. Baracsi Katalin.

Hol kaphat segítséget egy fiatal?

De hol kaphat segítséget a fiatal? Kézenfekvő lenne, hogy a szüleitől. Ám mi van akkor, ha nem olyan a kapcsolatuk, hogy bátran és bizalommal forduljon feléjük, vagy ha ezt meg is teszi, a szülő nem annyira járatos az internet világában, hogy hatékonyan tudjon lépni?

-Én azt gondolom, hogy ha már kisebb korban sikerült megalapozni egy jó szülő-gyermek kapcsolatot, akkor fel sem merül, hogy ne a szüleivel beszélje meg. De a foglalkozásaim során sokszor hallom azt, hogy nagybácsi, unokatestvér, nagyobb testvér az, akihez fordulnak. Előfordul, hogy iskolában egy jó fej tanárral beszélnek. Én azt tanácsolom, hogy mindenkinek legyen a fejében legalább egy valaki,akiről tudja, hogy hozzá fordulhat és megbeszélheti ezeket a problémákat. De elképzelhető, hogy a felnőtt, akihez fordul a fiatal, nem ismeri az adott felületet, így neki is keresni kell valakit, aki járatos ezekben. De már azzal is sokat tehetünk a gyógyulásért, ha meghallgatjuk a fiatalt. Mert ez egy komoly lelki megterhelés. Nem csak technikai védelemre van szükség, hanem lelki támogatásra is- hívta fel a figyelmet dr. Baracsi Katalin. Olyan lehetőségekről is szólt, ahova szakértő segítségért fordulhat mindenki. Ilyen például az internethotline.hu oldal, ahol be lehet jelenteni a káros, erőszakos tartalmakat, az internetes bűncselekményeket. A rendőrséghez is fordulhatunk ebben a helyzetben.

Jellemzőek a szexuális indíttatású elkövetések

Az előadáson az internetes zaklatás egy olyan formájáról is beszélt a szakember, melyről talán nem is gondolnánk, hogy a fiatalok körében milyen gyakori. Ez a szexting, azaz amikor erotikus, szexuális jellegű képeket, üzeneteket küldenek egymásnak az emberek. Felmérések adatai és nemzetközi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy jellemzőek a szexuális indíttatású elkövetések.

Középiskolások is gyakran kérnek és kapnak meztelen képet olyan fiútól vagy lánytól, akivel akivel korábban ismerkedtek vagy -kamaszszlenggel szólva -jártak, s ezeket aztán többen tovább és tovább küldik másoknak. Tehát egy ilyen kép felkerül az internetre, bárhol felbukkanhat.

-Nagyon jó példák vannak az internetes ismerkedésre és nem mindenki akarja bántani vagy zaklatni a másikat, de legyünk óvatosak. Néhány biztonsági szabályt a szülőknek kell beiktatni. Például azt, hogy azzal kell kezdeni az ismerkedést, hogy a harmadik mondat után meztelen képet kell küldeni. Ha bárki ilyen helyzetbe kerül, azonnal felnőtt segítségét kell kérni – hangsúlyozta a szakember. S az erkölcsi szempontok mellett az is kiemelte: ha 18 éven aluli személyeket érint ez az az eset, az gyermekpornográfia, tehát bűncselekmény. Nem csak ha továbbküldi valaki, hanem az is, aki tárolja. Az is megesik, hogy fiúkat próbálnak megtéveszteni hasonló szándékkal(intim felvételek kicsalása) akár videójátékokon keresztül magukat lánynak kiadó személyek. Bár sok mindennel kapcsolatosan hiszik azt a szülők, hogy ilyen úgysem történik az ő gyerekükkel. Hogy ne is legyen, azért lehet tenni. S ezt már akkor el kell kezdeni, amikor a gyerek kezébe adják az első okostelefont. Például meg lehet kérdezni a fiatalt, milyen alkalmazásokat használ, sőt, akár meg is kérhetjük, tanítsa meg nekünk a használatát. Vagy megkérdezhetjük véleményét számtalan, mindehhez kapcsolód téma kapcsán, s azt is, hogy ő vajon mit tenne hasonló helyzetben.

[video width="400" height="224" mp4="https://www.zaol.hu/wp-content/uploads/2020/02/PocheparolebastavederepercapireMADWORLDJASMINETHOMPSON.mp4"][/video]

-Ám sajnos arra nincsen egyértelmű recept, hogy mi és hogyan történik, vagy nem történik. Bárkivel megtörténhetnek ilyen esetek: akár úgy, hogy önmaga kerül ilyen helyzetbe , akár mások helyezik kiszolgáltatott helyzetbe. Én azt gondolom, hogy ezek a témák a mindennapi szülő-gyermek beszélgetés részei kell, hogy legyenek. Nem csak akkor kell beszélni egy problémáról, ha bekövetkezett, vagy médiavisszhangot kapott. Én a prevencióban hiszek és abban, hogy a fiatalokkal lehet és kell is beszélgetni ezekről a témákról. Tele vannak kérdésekkel és bizonytalansággal – és szerintem egy szülő akkor tudja jól támogatni a gyerekét, ha ezekre a bizonytalanságokra van válasza. Vagy azt mondja, hogy nincs válasza, ő maga is keres valakit, akitől segítséget kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában