Körkép

2020.02.10. 17:53

Orkán erejű szél csapott le Zalára

Fákat csavart ki, tetőket bontott meg a hétfőre virradóan hazánkra csapott orkán erejű szél.

Arany Gábor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Reggeltől kezdve délig 60-70 km/órás sebességre erősödött a szél, és a zalaegerszegi repülőtéren dél tájt 102 km/órás széllökést is mértek az időkép internetes oldalon közzétett adatok szerint.

Fotó: Keszey Ágnes

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint kora délutánig fél száznál több esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a vihar okozta károk felszámolására. A hírek szerint személyi sérülést szerencsére sehol nem okozott a vihar. Néhány a beavatkozásokból.: a megyeszékhelyen reggel nyolc óra tájt az Alsóerdei útra kellett a tűzoltóknak kivonulni, mert egy fa veszélyesen megdőlt. Magasból mentőszerről avatkoztak be. Nem sokkal később a Köztársaság útján akadt munkája a lánglovagoknak, mert egy épület lemezborítású tetőszerkezete meglazult, és a gyalogosokat veszélyeztette. Itt kéziszerszámokkal távolították el a megindult szerkezetet. Szilvágyban fa dőlt légvezetékre, ami miatt szünetelt egy ideig a községben az internet- és az áramszolgáltatás.

Esztergályhorvátiban, Zalaszentgróton, Udvarnokon, Semjénházán, Gelsén, Reziben, Teskándon, Pölöskefőn kidőlt fák, leszakadt ágak okoztak gondot. A legtöbb helyen elzárták az utat megbénítva a forgalmat, emellett gyakran légvezetéket is leszakítottak az a fák, okozva ezzel zavart az áramszolgáltatásban. Zalaegerszegen a Rákóczi és a Zrínyi úton okozott kisebb forgalmi akadályt kidőlt fa, leszakadt ág, míg kora délután a Platán sor Hock János úti kereszteződésének közelében torlaszolta el teljesen a forgalom elől az úttestet egy termetes fenyő, mert nem tudott ellenállni a szélnek és kitört.

Az erős szél a Balaton vizét is megmozdította. A víztömeg egy részét ugyanis a tó hossztengelyével egy irányban fújó viharos erejű délnyugati szél áttolta a Keszthelyi-medencéből a keleti medencébe. A Vízügy adatai szerint emiatt Keszthelynél 52 centiméterrel csökkent, míg Balatonfűzfőnél 42 centiméterrel emelkedett a tó vízszintje.

Varga Ivett, az E.on szóvivőjének tájékoztatása szerint hétfőn 10 középfeszültségű vonalunkat érintette a megyében, több ezer fogyasztó áramellátásában okozva fennakadást Zalaegerszeg, illetve Keszthely térségében. A késő délutáni órákra minden érintett területen helyreállt az áramszolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában