Hősi halott katonák

2020.02.01. 13:00

Megemlékeztek a vasúti tragédia áldozatairól Lentiben

Az önkormányzat és a Szépkorúak Civil Szervezete tartott megemlékezést pénteken a Táncsics úton található katonai emlékműnél, az 1969-es herendi vasúti balesetben elhunyt helyi katonák tiszteletére.

Korosa Titanilla

Dömény Sándor vezérőrnagy az emlékmű előtt

Fotó: Korosa Titanilla

1969. január 31-én a katonák szerelvénye a negyedik vágányon várakozott a herendi vasútállomáson. Nyolc óra előtt pár perccel egy gyorsvonat ütközött az álló vonat végének, annak ellenére, hogy a mozdonyvezető a rossz váltóállást észlelve vészfékezett. A gyorsvonaton 22-en szenvedtek különféle sérüléseket, a katonai szerelvényen meghalt a mozdonyvezető és tíz katona, míg 26-an súlyos, életveszélyes, 16-an pedig könnyű sérülést szenvedtek. Lentiben egy harckocsiból kiemelkedő katonát ábrázoló emlékművet, valamint az áldozatok nevét megörökítő emléktáblát emeltek egykor az elhunytak tiszteletére.

Dömény Sándor vezérőrnagy az emlékmű előtt
Fotó: Korosa Titanilla

A tegnapi megemlékezésen Dömény Sándor vezérőrnagy mondott beszédet.

– Azért gyűltünk össze, hogy fejet hajtsunk a magyar vasúti történelem egyik legsúlyosabb tragédiájának áldozatai előtt – kezdte Dömény Sándor, majd felidézte az 1969 január 31-én történteket. – A tíz katona nem harcászati tevékenységben, nem fegyverrel a kezében, nem harckocsiban ülve és nem harctéren vesztette életét, és számukra nem is egy távoli hadifogolytáborban jött el az utolsó perc. Mégis azt tették, amit a haza elvárt tőlük, mert a haza védelmére történő felkészülés során adták a legdrágábbat, az életüket. Ezen tettükért ők tízen nemcsak egyszerű áldozatai ennek a borzalmas vasúti szerencsétlenségnek. Ők tízen hazánk, Magyarország, az akkori Néphadsereg, Lenti település, a mi közösségünk hősei, hősi halottai. Ezért vagyunk kötelesek emléküket megőrizni az évfordulók napjain és a hétköznapokban egyaránt – zárta gondolatait a szónok.

 

A megemlékezésen részt vett Horváth László, a város polgármestere is. Végül az egybegyűltek helyezték el koszorúikat, mécseseiket az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában