Auschwitz-Birkenau

2020.02.08. 20:00

Lili albuma: fotók a halál árnyékából

Az Auschwitz-Birkenauba deportált zsidók regisztrálásának és szelekciójának egyetlen ismert képes dokumentumát jelenti az a fotóalbum, amelyet 1945 áprilisában, a Dora- Mittelbau koncentrációs tábor felszabadításakor, a véletlen folytán talált meg egy akkor 19 esztendős rab, Jákob Lili. A fotók kárpátaljai zsidókat ábrázoltak, köztük Lili családjának tagjait s magát a lányt is.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Yad Vashem Intézet

Az úgynevezett Auschwitz album a Yad Vashem, vagyis a holokauszt áldozatai és hősei tiszteletére és emlékére 1953-ban alapított izraeli intézmény egyik legféltettebb kincse. Egy páratlan történelmi dokumentum, amely valósághűen mutatja be a XX. század borzasztó rémtettének, a zsidóság előre eltervezett és kegyetlen eltökéltséggel végrehajtani kívánt kiirtásának, a holokausztnak egy apró szeletkéjét. A fotók nem magát a rémtettet ábrázolják, hanem az ahhoz vezető út egyik fontos állomását, a koncentrációs táborokba deportált zsidók érkezésének pillanatait. A 235 fotót számos alkalommal bemutatták már világszerte. Könyvek alapjául szolgáltak, dokumentumfilmeket illusztráltak velük, illetve másolataik kiállításokon is láthatóak voltak – többek között Magyarországon is. Jelenleg Lendván, a muravidéki magyar kisváros zsinagógájában látható az a tárlat, amely a hely szűke miatt csupán a fotók egy részét tárja a látogatók elé. Mindezt Boris Hajdinjak, a Maribori Zsinagóga – Zsidó Kulturális Központ igazgatója mondta el lapunknak azon a központi holokauszt-megemlékezésen, amelyet bő egy hete Borut Pahor szlovén köztársasági elnök részvételével tartottak Lendván. Boris Hajdinjak szerint az Auschwitz album fotói a lehető legaprólékosabban mutatják be az auschwitzi haláltábor működését.

Forrás: Yad Vashem Intézet

– Az amerikai hadsereg 1945 áprilisában szabadította fel a Dora-Mittelbau koncentrációs tábort – magyarázta Boris Hajdinjak. – Ennek a tábornak volt foglya Jákob Lili, aki 1944 májusának végén, az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátaljáról Auschwitz-Birkenauba érkező 3500 fős transzport egyik tagja volt. Lili azon kevesek közé tartozik, aki túlélte Auschwitzot és túlélte a holokausztot. A fiatal lányt több más rabbal együtt a front közeledtekor előbb Sziléziába, majd a Dora-Mittelbau-i koncentrációs táborba helyezték át. Ez utóbbi felszabadításakor Lili az érkező amerikai katonák üdvözlésére indult, ám a kimerültségtől öszszeesett. Amikor újra tudatára tért, egy csendes, elhagyott barakkban találta magát, amelyet korábban a tábor személyzete használt. A szekrényekben takarót keresve bukkant rá arra a fotóalbumra, amelynek rögtön az első oldalán a saját településének rabbiját ábrázoló képek szerepeltek. Az albumot tovább lapozva közösségük további tagjait, saját családját, illetve önmagát is fellelte.

Forrás: Yad Vashem Intézet

Boris Hajdinjak hozzátette, 1944 májusa és júniusa között zajlott az úgynevezett Ungarn Akzion, amely során Magyarországról 430 ezer zsidót deportáltak Auschwitzba, és közülük 350 ezer ember azonnal a gázkamrákba került. Az 1927-ben Kárpátalján, Bilkén született Jákob Lili szüleivel, nagyszüleivel, testvéreivel és rokonaival együtt került a koncentrációs táborba. A bilkei zsidókat 1944 húsvétjának utolsó napján, a zsinagóga udvarában gyűjtötték össze. Jákob Lilit és családját előbb a túlzsúfolt beregszászi gettóba zárták, ahol a közeli városokból és falvakból mintegy tízezer zsidót gyűjtöttek össze. Néhány nappal később négy, férfiakkal, nőkkel és gyerekekkel teli vasúti transzport hagyta el a gettót.

Forrás: Yad Vashem Intézet

A szerelvények május 26-án reggel érkeztek meg Auschwitz-Birkenauba. Lili nagyszüleit, édesanyját és testvéreit az Auschwitz-Birkenau vasútállomás rámpájáról azonnal a gázkamrába, míg őt és édesapját munkára válogatták. A transzportjuk érkezésének és megsemmisítésének dokumentálására kapott kivételes engedélyt két német katona, az Auschwitzi SS azonosítási szolgálatának vezetője, Ernst Hoffmann, illetve annak aszszisztense, Bernhard Walter, akik nemcsak a foglyok válogatását, hanem a gázkamrák felé tartó halálra ítélteket, valamint a zsidóktól elrabolt javak feldolgozását is lefotózták. Az album képei hat fejezetre oszthatóak. Az első az érkezés pillanatait ábrázolja. A szerelvények befutnak a vasútállomásra, utasaikat leszállítják s egy csoportba terelik össze. A kezükben csomagok vannak, itt még nem tudatosult bennük, hogy a legtöbbjükre azonnali halál vár. Bár a tekintetük üres, de nem látható rajtuk halálfélelem.

Forrás: Yad Vashem Intézet

A következő három fejezet a szelektálásé és a munkatáborokba irányításé. Ekkor döntöttek életről vagy azonnali halálról, megsemmisítésről a nácik. Az időseket, a gyerekeket, a betegeket rögtön a gázkamrákba irányították, a munkaképeseket akkor még életben hagyták. A képek között olyanokat is találhatunk, amelyeken a náci tisztek a foglyokkal beszélgetnek. Az Auschwitz albumnak van egy fejezete, amely a Kanada címet kapta. Ezeken a képeken azokat az elhagyott csomagokat dokumentálták, amelyeket a deportáltak magukkal hoztak. A koncentrációs táborokba hurcoltak többségét ugyanis nemcsak kivégezték, de haláluk előtt ki is fosztották. A legszomorúbb képek az utolsó fejezetben találhatóak, amely a „Gázkamrák előtti utolsó pillanatok” címet kapta. Itt már egyértelműen látszik az arcokon a reménytelenség, a sorsuk beteljesülését váró rabok rezignáltan veszik tudomásul, hogy életük végéhez érkeznek.

Boris Hajdinjak, a maribori zsinagóga igazgatója

A fényképek közt akadnak olyanok is, amelyek Lili nagyszüleit, két fiatalabb öccsét, az akkor 11 éves Zrilt és a 9 éves Zeileket ábrázolják, de apja testvéréről, Tauba néniről és annak öt gyerekéről is találhatunk fotókat az Auschwitz albumban. Róluk ezek a képek voltak az egyetlen fennmaradt tárgyi emlékek. Lili szülei és három másik fiútestvére után még ennyi sem maradt.

Forrás: Yad Vashem Intézet

– Jákob Lili teljesen kimerülve és súlyos betegen ugyan, de túlélte a II. világháborút – folytatta a lány történetét Boris Hajdinjak. – Családjából egyedül, hiszen szülei, nagyszülei, testvérei, valamint unokatestvérei és nagynénjei is Auschwitzban lelték halálukat. A Dora-Mittelbauban talált albumot személyes érintettsége okán vette magához, és évtizedeken át őrizte az amerikai egyesült államokbeli otthonában. Halála előtt, 1980- ban adományozta a jeruzsálemi Yad Vashem Intézetnek.

Forrás: Yad Vashem Intézet

A március 31-ig megtekinthető kiállítás a Yad Vashem és a Maribori Zsinagóga – Zsidó Kulturális Központ együttműködéseként került a muravidéki városba, amely izraelita lakosságának jelentős része ugyancsak a holokauszt áldozata lett. Az egykor Muravidéken élt zsidók 85 százaléka sosem tért vissza szülőföldjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában