Nem rendkívüli, de nem is mindennapos

2020.02.10. 15:15

Harcz Endre a zalai amatőr meteorológus, viharvadász a viharos időjárásról

Nem példa nélküliek a Ciara ciklon okozta erős széllökések, hiszen a hazánkban tapasztaltakhoz hasonlókra már az elmúlt években volt példa, nem is egyszer.

Horváth-Balogh Attila

Harcz Endre

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Szakony Attila

Ezzel együtt a jelenségnek vannak olyan elemei, amelyek bizony, nem mindennapiak – vélekedett érdeklődésünkre Harcz Endre viharvadász, amatőr meteorológus.

Harcz Endre
Fotó: Szakony Attila

- A szeles időszak önmagában nem rendkívüli, még akkor sem, ha a széllökések ennyire erősek, hiszen hasonlókra azért volt példa már az elmúlt években – bocsátotta előre Harcz Endre. – Az inkább rendkívüli, hogy a múlt hét közepén még északnyugati volt az uralkodó szélirány egy front hátoldalán, ami most délnyugatira váltott egy következő front előoldalán. S ha már itt tartunk, az sem mindennapos, hogy a délnyugati szél sebessége megközelíti, vagy meg is haladja a 100 kilométert óránként. Ilyesmi inkább az északnyugati szélre jellemző.

Hozzátette, ami viszont igazán rendkívüli, az az, ahogy idáig telt a tél – unalmasan. Most pedig gyökeres változás állt be, Európa fölött folyamatosan váltják egymást a gyorsan mozgó atlanti ciklonok, melyek jobbára akadálytalanul haladhatnak, így nagy mozgási energiára tudnak szert tenni, aminek köszönhető az elő- és hátoldalon egyaránt tapasztalható erős szél. S hogy mire számíthatunk a hét további részében? Néhány napnyi megnyugvás és lehűlés után jövő hét végén kezdődik minden elölről, akkor is szelesebb idő várható. Hogy mennyire, az ma még bizonytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában