A disznóvágás és -feldolgozás hagyományát elevenítették fel

2020.02.18. 11:30

Hagyományos disznóvágás, kolbásztöltés Kispáliban és Tófejen

A paraszti családi gazdálkodás szinte egész éves hús- és zsírfelhasználásának alapját teremtették meg a téli disznóvágások, s annak idején minden egyes részét hasznosították a felnevelt állatnak.

Gyuricza Ferenc

A kispáli kolbásztöltő versenyen mindenki a saját receptje alapján fűszerezte az alapanyagot

Fotó: Böde-Tóth Zsanett

Ma már faluhelyen is egyre kevésbé jellemző, hogy disznót tartanak otthon, az utánozhatatlan hangulatú disznótorok iránti nosztalgia azonban megmaradt. Tófejen harmadszor rendeztek közösségi disznóvágást. Horváth Zoltán polgármester elmondta, igyekeztek minden érdeklődő számára lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy kivehesse részét a munkából. Tavaly eljött az erdélyi testvértelepülésünk küldöttsége, és itt voltak a szlovéniai barátaink is mondta a polgármester.

Fotó: Gyuricza Ferenc

– Most pedig első alkalommal hivatásos hentes vezetésével zajlanak a munkálatok – tájékoztatta lapunkat Horváth Zoltán, Tófej polgármestere.

– Talán a bélpucolás az egyetlen olyan munkafolyamat, ami mára kiveszett az egykori disznóvágások szokásos menetrendjéből – tette hozzá a tófeji rendezvényen a munkálatokat irányító Németh János böllér. – Ami még ritka, az a gyomor hasznosítása, annak idején a disznósajtot töltötték abba.

A hentes azt is elmondta, hogy az egykori disznóvágások során a paraszti családi gazdaságok zsír- és hústartalékának megteremtése volt a legfontosabb cél, de a hurka- és kolbásztöltés is fontos momentuma volt a disznótoroknak. Az ország más tájegységeitől eltérően Zalára sosem volt jellemző a túl csípős ízesítés, és ma sem az. Ma már a zsír hasznosítása sem annyira kardinális kérdés, hiszen az egészségesebb étkezés miatt a legtöbb helyen az olaj váltotta fel azt.

A kispáli kolbásztöltő versenyen mindenki a saját receptje alapján fűszerezte az alapanyagot
Fotó: Böde-Tóth Zsanett

Kispáli második alkalommal csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozathoz, a tavalyihoz hasonlóan idén is két programmal várták a település lakóit – tudósította lapunkat Böde-Tóth Zsanett közösségszervező. Egész hétvégén át látható volt a „Faluházak – A közösségépítés múltja, jelene és jövője” című kiállítás, melyet Fülöp Tibor építész nyitott meg. A tárlat a Kós Károly Egyesülés fennállásának 30. évfordulójára készült és az építésztagok által megtervezett faluházakat mutatja be, köztük a kispáli községháza felújításának látványtervei is megtalálhatók a tablókon.

A másik program szombaton zajlott. Az egész napos rendezvénnyel a disznóvágás és -feldolgozás hagyományát elevenítették fel. A kolbásztöltő versenyen mindenki a saját receptje alapján fűszerezte az alapanyagot. Két helyi közösség mellett zalaegerszegi, budapesti és bátaszéki csapatok is indultak a versenyen. Utóbbiak héttagú cigányzenekart hoztak magukkal, amely egész nap gondoskodott az autentikus hangulatról. A hagyományos disznótoros ételeket a Kispáli Gasztroangyalai főzőcsapat készítette, a kínálatot minden résztvevő megkóstolhatta. A helybeliek házi készítésű süteményekkel fokozták a gasztronómiai élményeket.

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényei kapcsán öt határon inneni és túli településről közölt helyszíni tudósítást a televízió, ezek között volt Kispáli is, így a szervezők néhány perces riportban hírt adhattak programjukról a közmédia kulturális csatornáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában