2020.02.14. 09:00
Gyógynövényekről tartott előadást Baki Szilvia Zalalövőn
Hazánk egészen a nyolcvanas évekig igazi gyógynövény-nagyhatalomnak számított, hiszen az európai piac mintegy hatvan százalékát Magyarországról látták el.
Baki Szilvia a zalalövői előadáson
Fotó: Gyuricza Ferenc
Ugyan a termőterületek azóta alaposan lecsökkentek, de miután egyre többen fordulnak a hagyományos gyógyászat felé, ma is van igény a tömeges termesztésükre. Többek között erről is beszélt a Salla művelődési központban szerdán este a zalai kisvárosból elszármazott, jelenleg Százhalombatta-Dunafüreden élő kertészmérnök, gyógynövény-felismerő és -felhasználó szakmérnök, Baki Szilvia.
Mint mondotta, a gyógynövények felhasználásának eredete az őskorig vezethető vissza, a felfedezésük pedig a véletlennek köszönhető, a táplálékkutatás során az ember az állatoktól leste el, hogy milyen hatásuk van a szervezetre. A gyógynövényismeret abban a korban egyértelműen hatalmat jelentett, de a későbbi korokban is töltött be ilyen szerepet.
– Legtágabb értelemben azokat nevezzük gyógynövényeknek, amelyeket a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján gyógyítás céljára felhasználtak vagy felhasználnak – magyarázta Baki Szilvia. – Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg 20 ezer gyógynövényt tart számon. Szűkebb értelmezés szerint csak azok a fajok tekinthetők gyógynövényeknek, amelyek felhasználását hivatalos forrás engedélyezi.
Az előadó a történeti áttekintésben kiemelte, bár honfoglaló őseink is használtak gyógynövényeket, illetve az évszázadok során elsősorban önellátásra gyűjtötték és termesztették is azokat, a figyelem igazából az első világháború idején fellépő gyógyszerhiány miatt irányult rájuk. A kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően ma 330 gyógynövényfajta él hazánkban, s az ország területén vannak olyan gyógynövénykertek, ahol ezeket termesztik is.
Baki Szilvia ezután részletesen beszélt négy olyan könnyen beszerezhető növényről és azok felhasználási lehetőségeiről, melyeknek az őszi–téli időszakban van kedvező hatásuk az emberi szervezetre. Ezek közül három – a sütőtök, a kökény és a dió – őshonos, de a negyedikként említett gyömbér is elérhető bármelyik nagyobb üzletben.