Húsz év a közbiztonságért

2020.02.04. 07:00

Fennállásának jubileumát ünnepelte Söjtör polgárőr-egyesülete

Fennállásának húsz­éves jubileumát ünnepelte a falu polgárőr-egyesülete. A civil szervezet 40 tagja az elmúlt évben összesen 4092 órát töltött szolgálatban, ami rekord az egyesület történetében.

Varga Andor

Csoportkép a díjkiosztó végén: Kovács Sándor alapító tag, Németh Árpád támogató, Balogh Tamás alapító, Nyitrai Gyuláné támogató, Nagy János alapító, elnökhelyettes, dr. Szabó Eszter jegyző, Könyves Gábor polgármester, Molnár József alapító, Török Iván elnök, valamint Orsós Tibor alapító tag, egyesületi titkár, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője Fotó: Varga Andor

A Festetics Mária IKSZT-ben gyűlt össze a tagság és a meghívott vendégek a Söjtöri Polgárőr Egyesület idei közgyűlésére. Felvezetésként Török Iván elnök elmondta: a település közbiztonsága négy pilléren nyugszik – az önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség és a cigány kisebbségi önkormányzat működik együtt az ügy érdekében. A helyzetet a maga részéről kielégítőnek nevezte, de ezzel a későbbi felszólalók mindegyike vitába szállt, elvégre Söjtörön 2019-ben (és ezzel együtt már 7 éve) nem történt számottevő vagyon elleni bűncselekmény, és ebben nyilván a helyi polgárőröknek is részük van.

A mindennapi munkáról szólva elhangzott: a söjtöriek három szolgálati csoportos felállásban, heti váltásban dolgoznak, a munka dandárját a bűnmegelőzési járőrszolgálat (tavaly összesen 3198 óra) jelenti. A rendőrséggel közösen 389 órát szolgáltak 2019-ben, illetve rendezvények sorát biztosították helyben (az önkormányzat programjai mellett 5 esküvő és 24 temetés), valamint a település határain túl (a Keszthelyi Triatlontól a Zalakaros Tourig) is.

A folytatásban Könyves Gábor polgármester elismerését fejezte ki, és további támogatást ígért az egyesületnek, kérve egyszersmind a segítséget a szőlőhegyre tervezett önkormányzati gyümölcsös létesítésében, fenntartásában, megőrzésében. Bencze László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság polgárőr-összekötője, valamint Luczi Jenő főtörzszászlós, a gellénházi rendőrőrs megbízott vezetője is arról beszélt, hogy a söjtöri a térség kiemelkedően jól működő bűnmegelőző közössége.

Csoportkép a díjkiosztó végén: Kovács Sándor alapító tag, Németh Árpád támogató, Balogh Tamás alapító, Nyitrai Gyuláné támogató, Nagy János alapító, elnökhelyettes, dr. Szabó Eszter jegyző, Könyves Gábor polgármester, Molnár József alapító, Török Iván elnök, valamint Orsós Tibor alapító tag, egyesületi titkár, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője Fotó: Varga Andor

Az elmúlt évi beszámoló, valamint az új költségvetés és a célkitűzések (továbbra is havi 22-25 szolgálat, az iroda kisebb felújítása, az egyesület által gondozott szőlőhegyi Deák-kút, mint idegenforgalmi látványosság propagálása) elfogadása után következett a születésnap megünneplése.

Török Iván elmondta: a Söjtöri Polgárőr Egyesület hivatalosan 2000. február 3-án jött létre, ám az előd, a magát Faluvédőknek nevező helyi közösség már az 1990-es évek közepétől dolgozott. Az összefogás egykor főleg a szőlőhegyi betörések és terménylopások visszaszorítására jött létre, és az alapítók közül öten ma is tagjai az egyesületnek. Az eltelt évtizedek fontos vívmányaként beszélt térfigyelő kameráikról (a kétévente sorra kerülő és idén áprilisban éppen esedékes települési vasgyűjtések bevételeit erre fordították), melyeknek hála Söjtörön senki nem haladhat át észrevétlenül. Feladatuknak tekintik a fiatalítást, azzal együtt, hogy négy középiskolás is náluk tölti 50 órás közösségi munkáját. A jelenlévők megemlékeztek az idő közben elhunyt tagtársakról, majd elismerések átadására került sor: jutott ezekből többek közt az alapító tagoknak, míg az egyesületet a kezdetektől támogató Nyitrai Gyuláné és néhai férje, valamint Németh Árpád és Németh Szilárd Szent László-plakettet vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában