Különleges előadás

2020.02.18. 14:00

A stand-up comedyt és a költészetet ötvözte Jordán Tamás

Anekdoták és versek – különleges előadással lépett fel Jordán Tamás a vonyarcvashegyi művelődési házban. A stand-up comedyt és a költészetet ötvözte a színművész Széllel szembe című estjén.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

Poénok és poémák fűződtek egybe az egyszemélyes darabban, mely két régi műfaj elegyeként lepte meg a közönséget. Az egyik a költészet, a másik a stand-up comedy.

Fotó: Keszey Ágnes

– Stand-upos volt Kellér Dezső, Hofi Géza, Ősz Ferenc, csak nem tudták, hogy ők stand-uposok, mert nem volt meg ez az elnevezés. Manapság ez a műfaj nagyon nagy divat – emelte ki Jordán Tamás.Előadása megszületését is felidézte: mivel azt vette észre, hogy a néhány különlegesen jó előadó mellett sokan poénok nélküli előadással lépnek fel, arra gondolt, hogy életének megannyi igazán mulatságos, szórakoztató történetét megosztja a közönséggel. Ám mivel nagyon szeret verseket mondani, ezeket is beleszőtte az előadásba. A költemények stand-upos stílusban kúsztak be az anekdoták közé. A színművész arról is szólt, hogy ha olyan címmel tartana előadást, hogy Jordán Tamás kedvenc versei, ez iránt nem nagyon lenne érdeklődés.

– Azt szeretném bebizonyítani, hogy a költők is stand-­uposok. Mert mit csinál a stand-upos? Beszámol a közérzetéről, vagy elmond egy történetet. Mit csinál a költő? Beszámol a közérzetéről, vagy elmond egy történetet. Ugyanaz a műfaj. A Széllel szembe cím arra utal, hogy azzal az áramlattal megyek szembe, amelyik trendi a stand-upban – beszélt Jordán Tamás az előadásáról, melyet a trójai falóhoz hasonlított.

– Nagyon tetszik az embereknek, egyre közelebb mennek hozzá, már-már megsimogatják, amikor hirtelen kinyílik az oldala, és kilép Ady, Karinthy, Babits, József Attila, Kosztolányi – s már nincs menekvés, mert ott állnak – summázta Jordán Tamás.

Vasárnap esti előadása záróakkordja volt a Kultúrházak éjjel-nappal című országos program vonyarcvashegyi eseményeinek. Farkas Tibor, a művelődési ház igazgatója elmondta: e rendezvények szervezésekor s egész évben is az a cél, hogy a kulturális programokat látogató idősebb korosztály mellett megszólítsák az ifjabbakat is. Jelmezes farsangi bált rendeztek, fellépett a Kaukázus frontembere, Kardos-Horváth János, nyílt alkotóestet tartott a Balaton Art alkotóközösség, s társasjátékklub indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában