Nem hagyják, hogy elvesszen az érték

2020.02.03. 12:00

A művelődési ház mögött tartottak disznóölést Surdon

A település önkormányzata közösségi disznóvágást szervezett szombaton a művelődési ház mögötti területen. Az állat feldolgozását követően pedig vendégfellépőkkel színesített disznótoros vacsorára várták a vendégeket.

Benedek Bálint

Munkában az önkormányzati csapat, balról: Vajda József, Kanász János, Zimics Géza és Tóth Sándor Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Surdon nemcsak a fenyőtermesztésnek, hanem a disznóvágásnak is hagyománya van. Korábban a téli időszakban mindenütt feldolgoztak egy vagy két sertést, s mivel manapság már kevesebb helyen foglalkoznak állattartással, Kanász János polgármester úgy érezte: tovább kell vinni a stafétát, hiszen a fiatalok talán már hírből sem ismerik a disznóvágást, s nem szabad hagyni, hogy elvesszenek az értékek.

A disznót a közeli somogyi településről, Porrogszentkirályról hozták, s szinte tavaszias idő fogadta a résztvevőket.

– Szerencsére olyan összetartó csapat dolgozik a településért, amellyel fél szavakból megértjük egymást, így a munka is könnyebben ment – mondta a polgármester. – A disznóból a feldolgozás után húsos káposztát főzünk, de lesz pecsenye és kolbász is. A vacsora mellé egyebek mellett Laci betyár szolgáltatta a műsort. S mivel egyszerre nem lehet mindenkit megvendégelni, még ebben a hónapban újabb disznót vágunk.

 

Az egyik segítő, Vajda József örül a hagyományőrzésnek, ő még emlékszik azokra az időkre, amikor szinte minden háznál tartottak sertéseket, ám manapság már a baromfiudvar se nagyon dívik. Szerinte azért alakulhatott így, mert drága a takarmány, s az emberek kényelmesebb életre rendezkedtek be, inkább megveszik a húst a szupermarketben. Pedig a disznóvágás hangulata, a feldolgozott termékek minősége egyedülálló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában