Elsősegély a kistelepüléseken

2020.01.28. 09:00

Teendők, amíg a mentő megérkezik – Előadás Tornyiszentmiklóson

TORNYISZENTMIKLÓS Mit tegyünk, amíg a mentő megérkezik? címmel tartottak interaktív előadást a lenti mentőállomás tisztjei nemrég a településen az Elsősegély kistelepüléseken program keretében.

Korosa Titanilla

Skoda Szabolcs mutatja a mentési testhelyzet alkalmazását

Fotó: Korosa Titanilla

A művelődési házban összegyűlt érdeklődőknek a lenti egészségfejlesztési iroda szer­vezte meg a programot Vercz-Vinkó Kata és Skoda Szabolcs mentőtisztek közreműködésével.

Skoda Szabolcs mutatja a mentési testhelyzet alkalmazását
Fotó: Korosa Titanilla

A mintegy háromórás foglalkozáson széleskörű ismeretekre tehettek szert az érdeklődők. Szó volt a segélyhívásról, a résztvevők a vetített képeken és videókban látottak alapján gyakorolták a mentőhívást.

Elhangzott, hogy a 112 a segélyhívó szám, ugyanakkor a 104 tárcsázásakor is ugyanabban a két központban, Szombathelyen és Miskolcon fogadják a hívást. Beszéltek az előadók az eszméletlenségről, a stabil oldalfekvés – ma már mentési testhelyzet – alkalmazásáról, az epilepsziás és egyéb görcsrohamokról, az allergiás tünetekről, majd hosszabban kitértek a traumákra, azon belül a különféle sérülésekre, vérzésekre és azok ellátására. Az előadás végén pedig az újraélesztésről volt elméleti és gyakorlati oktatás.

Azt is megtudtuk, hogy 2014 óta folyamatosan tartanak a térségben bemutatókat, oktató foglalkozásokat, ezeknek eredményét is látják a mentők, hiszen legyen szó akár mentési testhelyzet alkalmazásáról, mentőhívásról vagy újraélesztésről, bátrabban látnak neki ezeknek a laikusok.

Szóba kerültek a mobiltelefonokra letölthető új ÉletMentő, illetve a Szívcity alkalmazások, melyek hasznosak lehetnek az életmentésben.

A programban húsz alkalommal tartanak hasonló foglalkozást a mentőszolgálat szakemberei különböző helyszíneken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában