Nagypáliban tárgyalt a nagykövet

2020.01.22. 08:00

Marokkótól Mongóliáig húzódhatna a smaragdút

A megújuló energia, a klímavédelmet is szolgáló gazdálkodás lehet az a terület, ahol hazánk és Mongólia együttműködhet.

Arany Gábor

A nagypáli megbeszélés résztvevői

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Ez is szóba került dr. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia hazánkba akkreditált nagykövetének kétnapos zalai látogatásán. A nagykövet hétfőn ellátogatott Lentibe, az estét már Nagypáliban töltötte, és tárgyalt a település vezetésével. Az elhangzottakról dr. Batbayar Zeneemyadar elmondta: erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Nagypáli és a környező községek testvértelepülési kapcsolatokat építhessenek ki hazájában. Mint utalt rá, a Nagypálival való együttműködés egyik lehetősége a magyar tapasztalatok felhasználása a megújuló energia hasznosítása terén, amelynek szegmense lehet a napenergia – hazájában évente 278 felhőtlen nap van. A biztos energiaellátás pedig a fejlődés egyik záloga, tette hozzá.

A nagypáli megbeszélés résztvevői
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Köcse Tibor polgármester a rendkívül gyorsan növő és sok szén-dioxidot megkötő smaragdfa mongóliai telepítését említette azzal, hogy szeretnék a növényt termesztő országokat összekapcsolni az úgynevezett smaragdúttal, ami ezáltal már Marokkótól Mongóliáig húzódhatna. Egyébként a smaragdfa kapcsán ismerkedett meg a nagykövettel, tette hozzá magyarázatul. Tervbe vették egy nemzetközi solymásztalálkozó közös megszervezését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában