Folytatódó fasorcsere

2020.01.04. 15:30

A zöldfelületi stratégiára idén tízmillió forintot szán Zalaegerszeg

A zöldfelületi stratégia idei feladataira tízmillió forintot biztosít az önkormányzat. Folytatódik az elöregedett fasorok cseréje, és idén is virágos lesz a belváros.

Szabó Judit

A belvárosba idén is ültetnek egynyári virágokat, például tulipánokat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A városközpont virágosítá­sá­ra az elmúlt években is nagy hangsúlyt helyeztek, de mindig találni elöregedett, elburjánzott növényfoltokat. Tavasszal 800 ezer forintot fordítanak ezek felújítására. A hagymás növényeket, például a tulipánokat, nárciszokat minden évben pótolják (2020-ban 700 ezer forintból), mert az első virágzás utáni évben már nem szépek, sokszor ki sem bújnak. A favédő rácsokra kiraknak 114 virágládát. Beültetésük, a növények folyamatos öntözése, műtrágyázása, illetve gyomtalanítása egymillió forintot igényel. Ugyanennyit szánnak az akvapark virágosí­tására.

A belvárosba idén is ültetnek egynyári virágokat, például tulipánokat
Fotó: Pezzetta Umberto

Páterdombon folytatódik a fasorok cseréje félmillió forintból. A még meglévő ostorfákat, hárs- és japánakácfasorokat kivágják, mert el­öregedtek, és kevesebb gondozást igénylő, szebb fákat ültetnek. A Ber­zsenyi utca déli oldalát is fásítják egymillió forintos költséggel, itt ugyanis az éghajlatváltozás miatt már egy sincs a nyolcvanas-kilencvenes években ül­tetett madárberkenyékből. A Köztársaság úti nyírfasor utolsó egyedeit is ki fogják vágni, a keleti oldalra oszlopos tölgy, a nyugati oldalra nagy lombú fasor kerül egymillió forintból. A Lőrinc barát utcai gömbjuharokat azért cserélik le, mert idősek, belógnak az útra, akadályozzák a közlekedést.

Ez a munka 800 ezer forintot igényel. A Kossuth utcán a fasorokat az előző években már jórészt újakra cserélték, még a Csány tér és a Petőfi utca közötti szakaszon a maradék díszalmákat szeretnék eltávolítani, mert bár szépek (különösen virágzáskor), öregek, a fenntartásuk nem egyszerű, a termésük ősszel sokat szemetel. A nagy forgalom miatt ide is lombos, sok port megkötő, előnevelt fákat telepítenek egymillió forintból. A játszóterekre és a környékükre szintén nagy lombkoronájú fákat ültetnek, hogy árnyékosabbak legyenek. Erre félmillió forintot költenek.

A megyeszékhelyi belvárosba idén is kerülnek egynyári virágok, de a kevésbé frekventált helyeket évelőkkel ültetik be, mert egyszerűbb és olcsóbb a gondozásuk. Az egynyári felületek kiváltása évelőkkel 900 ezer forintból valósul meg, s még félretesznek 800 ezret az időközben felvetődő feladatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában