Egyre több kisgyerek cukorbeteg

2020.01.13. 07:00

A zalai megyeszékhelyen tartották a XV. országos gyermekdiabétesz napot

A világon jelenleg 250 millió embert érint az 1-es típusú cukorbetegség, ami a szervezet inzulintermelésének hiányát jelenti. Az állapot a gyerekeket viseli meg a legjobban, az érintett családok támogatását ezért szorgalmazza a magyar gyermekorvosok, diabetológusok közössége.

Arany Horváth Zsuzsa

20200111 Zalaegerszeg Gyermek diabetesz országos találkozó Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Ezért rendezték meg a hét végén a XV. gyermekdiabétesz napot Zalaegerszegen. A szervezést a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Gyermekosztály gyermekdiabetológiai gondozója és a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány vállalta magára. A megnyitón Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a városba érkezett orvosokat és a családokat, majd a kórház főigazgatója, dr. Halász Gabriella szólt a példaértékű zalai szakmai és gyógyító munkáról. A gyermekorvosok társasága nevében dr. Gárdos László főorvos köszöntötte az egybegyűlteket. Dr. Körner Anna, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense, gyermekdiabetológusa afeletti örömét fejezte ki, hogy Zalaegerszegen áldozatos munka folyik a gyerekek érdekében dr. Buzogány Mária gyermekfőorvos vezetésével.

A kerekasztal-beszélgetés orvos résztvevői: mikrofonnal dr. Buzogány Mária, előtte piros felsőben ül
dr. Körner Anna, fehér garbóban dr. Őry-Cseri Terézia Münchenből Fotó: Katona Tibor

– Közel hetven gyermek áll jelenleg a gondozásunk alatt a gyermekdiabétesz megyei gondozóban – mondta dr. Buzogány Mária. – Heti egy alkalommal van szakrendelés, de a nyomon követés is biztosított. Növekszik a négy év alatti gyerekek érintettsége, a téli, ősz eleji időszakban fordul elő gyakrabban a felfedezés, tehát a vírusok aktivizálódása összefüggésben lehet a tünetek erősödésével.

– Az 1-es típusú diabétesz annyit tesz, hogy a szervezet leáll az inzulin termelésével – mondta lapunknak dr. Körner Anna. – Ezt injekcióval tudjuk pótolni. Ma a 15 év alatti gyerekekről van pontosabb számunk, ebben a korosztályban 3800-4000 gyereket diagnosztizáltak 1-es típusú diabétesszel. A terápia folyamatosan fejlődik, a modern eszközök egyre nagyobb szabadságot adnak, de a rend és a fegyelem alapkövetelmény. A sportolás, a mozgás ugyan nem váltja ki az inzulin-visszapótlást, de jól kiegészíti a terápiát.

Mindketten jelezték, nagy öröm, hogy tavaly ősszel bekerült az OEP által 98 százalékban támogatott körbe egy szenzor, amely kiválthatja az ujjbegyszúrással történő vércukorszintmérést, amit a gyerekek nehezen viselnek, pláne napi tizenkét alkalommal.

Ekörül forgott a szülők-orvosok kerekasztal-beszélgetése is. Külföldön korszerű, bőrön át mérő szenzorok állnak az érintettek rendelkezésére, a ma legjobbnak tartott azonban évi 500 ezer forintba kerülne. A kezelés fejlődéséről tartott beszámolót dr. Őry-Cseri Terézia orvos, aki 54 éve diabéteszes. Neki 1984-ig itthon, majd Münchenben élve sikerült egyre fejlettebb kezelésekkel javítani az életminőségét, gyermeket is vállalhatott, s ma pumpával és szenzorral elég szabadnak érzi magát.

– Négy éve anyáék arra figyeltek fel, hogy hirtelen nagyon sokat iszom, a kivizsgálások mutatták meg, hogy 1-es típusú cukorbetegségem van – mondta a 16 éves Hertelendy Jázmin. – Nem kell megijedni senkinek, csak sok mindenre muszáj odafigyelni, én például sokat sportolok – tette hozzá a hegedűszólóval fellépő gimnazista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában