előadás

2019.12.02. 17:30

Wágner Noémi Eszter az arc és a személyiség kapcsolatáról

Az Al Ferasa szerint minden az ember arcára van írva, bárki megtanulhatja olvasni, aki hajlandó rá energiát és időt szánni, hangzott el a közelmúltban Wágner Noémi Eszter, az arcolvasás magyarországi képviselőjének előadásán a Batthyány-­gimnáziumban.

Benedek Bálint

Erdősné Németh Ágnes arcát is elemezte

Fotó: Szakony Attila

Al Ferasa – Az arcolvasás ősi művészete címmel a gimnázium Minősített Tehetséggondozó Műhelyének szervezésében a fővárosi Wágner Noémi Eszter pszichológus beszélt az egyelőre még új tudományról.

Wágner Noémi Eszter az arcolvasás magyarországi képviselője Fotók: Szakony Attila

– Mindenkivel előfordult már, hogy ránézett valakire és azonnal ellenérzés vagy épp ellenkezőleg, mély vonzalom támadt benne az illetővel kapcsolatban – mondta bevezetőjében a szakember. – Ezek az Al Ferasa első lépései. A módszer a Közel-Kelet sivatagaiban vándorló beduinok több ezer éves tudását hordozza. A beduinok számára ez felbecsülhetetlen fontosságú eszköz volt, hiszen gyorsan kellett megállapítaniuk az útjukat keresztező idegenek vagy más törzsek jellemvonásait és szándékát. Olykor ez szó szerint életről vagy halálról döntött. Egy beduin könnyedén olvas a vendége arcából, amely izmok, vonalak és árnyékok térképét mutatja, és pillanatok alatt megdöbbentő pontossággal fedi fel a szemben álló személy életét, személyiségét és nemzetségét.

Wágner Noémi Eszter hozzátette: a modern tudományok elterjedésével – e művészet mélységeinek megértése hiányában – az Al Ferasa egy időre a legendák ködébe veszett.

– Arra már a tudomány is ráébredt, hogy kommunikációnk java része nem tudatos úton, nonverbálisan, azaz nem a szavak útján zajlik – folytatta. – Mindnyájan tudjuk, milyen az, amikor azt érezzük, valami nem stimmel aközött, amit mond valaki és aközött, amit eközben a testbeszéde vagy arckifejezése, gesztusai révén közvetít. Sokszor nem lehet feloldani ezt az ellentmondást. Ilyen esetben jelenthet óriási segítséget az arc­olvasás, ami a közismert testbeszéd-értelmezéseknél jóval messzebb megy. Az arcvonásokat, az arcon lévő fényeket, árnyakat, árnyalatokat, vonalakat olvasva képessé válunk arra, hogy a szavak mögé „lássunk”. Például a fény sem véletlenül úgy esik az arcunkra, ahogy. Ebben az arcizmok pillanatnyi feszessége vagy éppen elernyedtsége játszik szerepet. Az pedig már arcolvasási alapismeretek birtokában is tudható, hogy az izmok megfeszülésében, elernyedésében érzelmi, mentális állapotunk, gondolatunk, szándékunk játszik szerepet. Ha tudjuk, hogy az arc egy-egy részéről mi olvasható le, akkor a fény-árnyék változásait figyelve bepillantást kaphatunk abba, hogy az illetőben éppen milyen változások zajlanak.

Erdősné Németh Ágnes arcát is elemezte

Wágner Noémi Eszter hozzátette, az arcolvasási hagyomány őrzői évszázadok óta tisztában vannak azzal, amire a tudomány napjainkban kezd ráébredni. Sokaknak ismerős a faciális feedback kifejezés. Az arckifejezések visszacsatolásának hipotézise szerint agyunk visszajelzést kap az arckifejezésünkről, s a visszajelzés hatására még intenzívebbé válik az éppen átélt érzelem. Vagyis ha erőltetetten mosolygunk több másodpercen keresztül, akkor boldogabbnak fogjuk magunkat érezni, míg ha morcosan nézünk, akkor feszültek, dühösek leszünk. Arckifejezéseink, arcvonásaink és gondolkodásunk, viselkedésünk, személyiségvonásaink hatnak egymásra. Ha változtatunk az arckifejezésünkön, néhány arcvonásunkon, kihat a gondolkodásunkra, viselkedésünkre, személyiségvonásainkra, ha változik a gondolkodásmódunk, viselkedésünk, az meglátszik az arcvonásainkon, nem egyszer akár egy éjszaka alatt változhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában